TMS 20 kapsamında yatırım teşviklerinin muhasebeleştirilmesi
Accounting for investment incentives within TAS 20
- Tez No: 473471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Customer, Customer Satisfaction, Civil Air Transport Sector
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Küreselleşmenin ekonomiyi de kuşatması sonucunda yatırımlar artık ülke sınırlarını aşarak etki alanını arttırmıştır. Yatırımcıların gittiği ülkelerde hem yeni yatırımlar yapması hem de var olan yatırımlara ortak olmaları bir takım suistimallerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Uluslararası finansal raporlamaların ve muhasebe sistemlerinin kurulması bu suiistimallerin önlenmesi ya da en azından azaltılmasını hedeflemiştir. Ülkemizde de bu bağlamda Türkiye Muhasebe Standartları geliştirilerek global sisteme uygun hale getirilmiştir. Türkiye Muhasebe Standartlarının (TMS) yatırım ve teşviklere ayrı bir başlık olarak değinmesi mevcuttaki durumun önemine de işaret etmektedir. Zaten sınırlı olan kaynakların daha çok gelir elde edilecek ve daha fazla istihdam sağlayacak alanlara kaydırılması konusunda teşvikler önemli yer tutmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde teşvik sisteminin uygulanması zaruridir. Türkiye de teşvikler konusunda pek çok yasa çıkarılmış ve zamanın şartlarına göre değişiklikler yaparak günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışma ile yatırım çeşitleri, teşvik ve türleri ile etkinliği ele alınmış olup, birkaç örnek uygulama ile TMS 20 kapsamındaki mevzuat hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization of the economy increased investments as a result of the siege now domain crossed the country's borders. Both new investments and existing investors in the countries where investments lead to the rise of a team to be common to abuse. International Financial Reporting and accounting systems, the establishment of the prevention of this abuse, or at least aimed at reducing. In our country, in this context, Turkish accounting standards have been made available to the global system by developing. Turkish Accounting Standards (TAS) did not mention incentives for investment and points out the importance of the situation in a separate topic as possible. The already limited resources to provide more jobs and more income to be obtained on an important role in the incentives to continue to do. Especially in developing countries in the implementation of the incentive system is essential. Turkey have introduced many laws about incentives, and by making changes according to the circumstances of today the time has come up. In this study, investment types, and their types has been addressed the effectiveness of encouragement, and a few information about legislation within the scope of TAS 20 with a sample application are given.