Mediating effect of humour in relation to early maladaptive schemas and psychological wellbeing
Mizah kullanımının erken dönem uyumsuz şemalar ve psikolojik iyi oluş ilişkisindeki aracı rolü
  1. Tez No: 473498
  2. Yazar: BURAK BARAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK TÜRKÜLER AKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyumsuz şemalar, mizah tarzları, psikolojik iyi oluş, Early maladaptive schemas, humour styles, psychological wellbeing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Erken dönem kişilik şemaları insan hayatının pek çok alanına etki etmektedir. Bazı şemalar doğrudan psikolojik iyi oluşu etkilerken bazı şemalar psikolojik iyi oluşu etkileyen faktörler üzerinden etkili olabilmektedir. Bu araştırmada erken dönem uyumsuz şemalar, mizah tarzları ve psikolojik iyi oluşun birbirleri arasındaki ilişkilerine bakılmıştır. Araştırmaya yaşları 17 ile 55 arasında değişen (M= 26,84 SD = 6.51), 212 kişi (141 kadın, 71 erkek) katılmıştır. Araştırmanın sonuçları, kendini güçlendirici mizahın zedelenmiş otonomi şema alanı ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde kısmi bir aracı etkisinin olduğunu ve saldırgan mizah kullanımının kopukluk şema alanı ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide aracı bir rolü olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçları tartışılmış ve ilgili literatür yardımıyla olası açıklamalar yapılmıştır. Sonuçlar, kısıtlılıklar ve gelecek araştırmalar için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Early maladaptive schemas affect many aspects of human life. Some schemas may have a direct effect on human psychological wellbeing while other schemas may indirectly affect psychological wellbeing. Present study examines the relationships among early maladaptive schemas, humour styles and psychological wellbeing. For this purpose, 212 adults (141 female, 71 male) between the ages of 17 and 55 (M = 26.84, SD = 6.51) participated in the current study. Results of the study indicated that self-enhancing humour style partially mediates the relationship between impaired autonomy and performance schema domain and psychological wellbeing and aggressive humour style mediates the relationship between disconnection/rejection schema domain and psychological wellbeing. In the light of these findings, results of the study discussed and alternative explanations were presented. Implications, limitations and further research suggestions were stated.