Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ve Dünya ekonomisine katkısı
Contribution of renewable energy sources on Turkey and world economy
- Tez No: 473502
- Danışmanlar: DR. İSMET DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Yenilemez Enerji Kaynakları, Enerji Kaynaklarının Ekonomik Etkileri, Renewable Energy Sources, Non-renewable Energy Sources, Economic Effects of Energy Sources
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
21 yüzyılda insanoğlunun enerji talebi artmıştır. Ancak enerji talebinin artması yenilemeyen enerjinin kaynaklarının azalmasına ve bu kaynaklarının çevreye ve insanoğluna verdiği zararları artmasına sebep olmuştur. Bu nedenle de çevreye dostu, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi artmıştır. Bu çalışmanın amacı yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ve Dünya ekonomisine katkılarını değerlendirmektir. Bu kapsamda enerji kavramı, yenilenebilir enerji kaynakları, Dünya'da ve Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü, ikinci bölümde konu ile ilgili yapılmış akademik çalışmalar değerlendirilerek literatür taramasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, dünya üzerindeki enerji kaynakları başlığı altında enerji kaynakları tanımlanmış, kullanışlarına göre enerji kaynakları, yenilenemez (tükenir) enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynaklar incelenmiş, tanımları yapılmış ve Dünya'da ve Türkiye'deki rezerv durumları değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde Dünya'da ve Türkiye'de bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı incelenmiş olup, yenilenebilir enerji kaynaklarının avantaj ve dezavantajları, dünya üzerine bulunan enerji kaynaklarının kullanımı, Türkiye üzerinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Son bölümde ise yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya ve Türkiye ekonomilerine sağlamış olduğu rasyonel ve potansiyel katkıları değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
In the 21st century, human's energy demands increased. However, the increase in energy demand has led to a decrease in the resources of the non-renewable energy and to an increase in damage to the environment and human beings. For this reason, the prospect of friendly, renewable energy resources has increased. The aim of this study is to evaluate the contributions of renewable energy sources to Turkey and the world economy. In this context, the concept of energy, renewable energy sources, the use of renewable energy sources in the world and in Turkey has been examined in detail. This study consists of five parts. The first part is the introduction part, the second part is the academic literature about the subject and it is included in the literature review. In the third chapter, energy resources are defined under the heading of energy resources on the world and energy resources, renewable energy sources and renewable energy sources are examined according to their usage, definitions are made and reserve conditions in the world and Turkey are evaluated. In the fourth chapter, the use of renewable energy sources in the world and in Turkey has been examined and the advantages and disadvantages of renewable energy sources, the use of energy resources on the world and the use of renewable energy resources on Turkey have been discussed in detail. In the last part, rational and potential contributions of renewable energy resources to world and Turkish economies were evaluated.