Kadına yönelik şiddetin belirleyicileri: Türkiye örneği
The determinants of violence against women: Evidence from Turkey
  1. Tez No: 473507
  2. Yazar: HANDE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH İSMAİL ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sosyoloji, Psychology, Health Care Management, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Aile içi Şiddet, İstismar, Violence against women, Domestic violence, Exploitation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde kadına yönelik şiddet; toplumsal, dini, kültürel ve coğrafi sınırları aşan küresel bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Literatürde yer alan kadına yönelik şiddetin türleri incelendiğinde, fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik boyutların ön plana çıktığı görülmektedir. Kadına yönelik şiddetin ortaya çıkardığı birçok durum söz konusudur. Kadına yönelik şiddetin farklı boyutlarını belirlemek, nedenlerini tespit etmek ve bu konuda veri toplama ihtiyacını gidermek amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2008 yılında yayınladığı“Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ise, söz konusu bu araştırmanın ışığında Türkiye'de kadına yönelik şiddetin belirleyici etmenleri gözlemlemeyi hedeflemiştir. Bu bağlamda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2008 yılında yayınladığı Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması ham verilerine göre lojistik regresyon analizi yardımı ile Türkiye'de kadına yönelik şiddetin belirleyicilerinin neler olduğu araştırılmıştır. Lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre; kadınların ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddet görme olasılıklarını etkileyen faktörler farklılaşsa da, ön plana çıkan değişkenler söz konusudur. Buna göre, anlamlı bulunan değişkenler sırasıyla, kadının yaşadığı yer, kadının yaşı, kadının ve eşinin eğitim düzeyi, sağlık durumu, şiddeti yaşamada ailenin etkisi, akraba evliliği yapması, intihar düşüncesi ve intihar girişiminde bulunma, çocuklukta aile içi şiddete maruz kalma durumu, evlenirken kadının rızasının alınıp alınmadığı durumu, kadının çocukluğunda istismara uğraması, aldatılması, eşin alkol bağımlılığının olması, eşin kumar alışkanlığının olup olmaması, eşin çalışması ve sosyal güvenliğinin olup olmaması şeklindedir. Analiz sonuçları, kadına yönelik şiddetin temel belirleyicilerinin eşin durumundan ziyade kadının sosyo-ekonomik ve psikolojik durumu ile şiddeti algılama ve yorumlama biçimine bağlı olduğu sonucunu ortaya çıkarmakta ve buna bağlı olarak kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesinde kadınlarda daha fazla farkındalık oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the violence against women is a global problem as social, religious, cultural and transcending geographical boundaries. When the definition of violence against women in the literature is examined, it can be seen that physical, psychological, sexual and economical violence have taken over. There are many results of violence against women. The“Statistics on Domestic Violence Against Women in Turkey”was published in 2008 by the Turkish Statistical Institute in order to determine the different dimensions of violence against women, as well as identifying their causes and collecting data on this issue. This study aims at observing the determinants of violence against women in Turkey concerning the outcomes of the above mentioned research. In this context this research studies the determinants of violence against women in Turkey with the help of logistic regression analysis technique based upon the data obtained from Turkish Domestic Violence Survey on Women in Turkey. According to the results of logistic regression analysis several variables come to the forefront although the factors affecting the likelihood of women's economic, psychological, sexual and physical violence differ. The results show that location and age of the woman, educational status of her and the partner, health status exposure to the domestic violence during childhood marriage within the family, suicide ideation, suicide attempt, the woman's prior consent on marriage, the partner's gambling and drinking habits, sexual abuse at childhood, betrayal, the partner's employment status and his social security are considered as significant independent variables. The results of analysis reveal that the determinants of violence against women depend largely on the socio-economic and psychological statuses of women and the way they perceive and interpret violence and more awareness of women is needed to prevent violence against them.