Role of feelings of regret and employment related guilt on the relationship between work-family conflict and psychological health among employed mothers
Çalışan anne örnekleminde iş-aile çatışması ve psikolojik sağlık arasındaki ilişkide pişmanlık ve çalışmaya bağlı suçluluk duygularının rolü
  1. Tez No: 473511
  2. Yazar: ŞEYDA ERYAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DORUK UYSAL IRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş-aile çatışması, pişmanlık, çalışmaya bağlı suçluluk, çalışan anneler, Work-family conflict, regret, employed related guilt, employed mothers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İş-aile çatışması literatüründe, iş-aile çatışmasının duygusal deneyimleri hakkında yeterli çalışma yoktur. Oysaki iş-aile çatışması negatif duygusal deneyimler içeren negatif sonuçlara sahiptir. Bu doğrultuda, çalışan anneler örnekleminde iş-aile çatışması ve psikolojik sağlık ilişkisinde, pişmanlık ve çalışmaya bağlı suçluluk duygularının rolü incelenmiştir. Bu çalışma, pişmanlık ve çalışmaya bağlı suçluluk duygularının iş-aile çatışması üzerindeki rolünün incelenmeyen ilk çalışmadır. Böylece, çalışan annelerin deneyimlediği problemler daha iyi anlaşılıp, onların psikolojik sağlığına olumlu katkıda bulunulabilir. Bu çalışma, 342 (N= 342) çalışan annenin katılımıyla gerçekleşmiştir. Veri toplamak adına, demografik bilgi formu ile birlikte, İş-Aile Çatışması Ölçeği, Çalışmaya Bağlı Suçluluk Ölçeği, Verilen Karardan Pişmanlık Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete ve Stress Skalası kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak için korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışan anne örnekleminde, pişmanlık ve çalışmaya bağlı suçluluğun iş-aile çatışması ve psikolojik sağlık arasındaki rolünü anlamak için ise regresyon ve mediasyon analizleri kullanılmıştır. Ayrıca, bazı demografik değişkenlerin (çocuk sayısı ve çocuk yaşı), iş-aile çatışması ve psikolojik sağlık (depresyon, kaygı ve stres) skorları açısından independent samples t-test analizi ile grup farklılıklarına bakılmıştır. Sonuç olarak, çalışan annelerin yaşadığı iş-aile çatışması ve çalışmaya bağlı suçluluk duyguları psikolojik sağlıklarının yordayıcısıdır. Aile-iş çatışması ve pişmanlık duyguları da aynı şekilde çalışan annelerin psikolojik sağlıklarının yordayıcısıdır. Ayrıca, çalışan anne örnekleminde çalışmaya bağlı suçluluk, iş-aile çatışması ve psikolojik sağlık arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynar.
Özet (Çeviri)
According to work-family conflict literature, there is no enough study which focuses on emotional experiences of work-family conflict. Whereas, work-family conflict has negative outcomes including negative emotional experiences. In this direction, role of feelings of regret and employment related guilt on the relationship between work-family conflict and psychological health among employed mothers were examined. This study was the first study which examines the role of feelings of regret and employment related guilt on work-family conflict. Thus, problems experienced by employed mothers on this issue can be seen and made positive contributions to psychological health of the mothers. This study was conducted with 342 (N = 342) employed mothers. Demographic information form with Work-Family Conflict Scale, Employment Related Guilt Scale, Decisional Conflict Scale and Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS) were used to collect data. Correlation analysis was performed to understand the relationship between variables. Regression and mediation analyses were performed to understand the role of feelings of regret and employment related guilt on the relationship between work-family conflict and psychological health among employed mothers. In addition, independent samples t-test was performed in order to see group differences between employed mothers according to some demographic variables (number of children and age of children) and their scores of work-family conflict, family-work conflict and psychological health (depression, anxiety and stress). As a result, work-family conflict and feelings of employment related guilt are significant predictors of psychological health and also family-work conflict and feelings of regret are significant predictors of psychological health among employed mothers. Moreover, feelings of employment related guilt mediates partially the relationship between work-family conflict and psychological health among employed mothers.