İşletmelerde yetenek yönetimi ve iş tatmini ilişkisi: Hizmet sektöründe bir araştırma
The connection between talent management and work satisfaction in businesses: A research in service sector
- Tez No: 473513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynağı, Yetenek, Yetenek Yönetimi, Yetenek Geliştirme, Human Resource, Talent, Talent Management, Talent Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Globalleşen dünyada artan rekabet ortamına işletmelerin uyum sağlayabilmesi ve varlıklarını devam ettirebilmeleri için insan kaynağı faktörü önem kazanmıştır. Bu anlayışla insan kaynağı yönetimi, zaman içerisinde sürekli gelişim göstererek yeteneklerin yönetimine dönüşmeye başlamıştır. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için işletmeler, 'bilgi' ve 'yetenek' kavramlarının yönetimini iyi sağlamalıdır. Bu değişime paralel olarak insan kaynağı yönetimi, yeteneklerin bulunması, elde edilmesi ve örgütte gelişimlerinin sağlanması üzerine değişim göstermektedir. Türkiye'de ise yetenek yönetiminin son yıllarda önem kazanmaya başladığı görülmektedir. Bu çalışmada öncelikle yetenek ve yetenek yönetimi kavramları ele alınmış, gelişimi ve uygulanma süreci incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise iş tatmini kavramı incelenerek, yetenek yönetimi açısından önemi belirtilmiştir. Çalışmanın son bölümünde yetenek yönetimi uygulamalarını ve iş tatminini ölçümlemek amacıyla bir anket çalışması yapılmış ve ilişkisi açıklanmıştır. Yetenek yönetimi uygulamalarının iş tatmini ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, the element of human-resource has gained importance so that businesses are able to maintain their presence and keep up with the pace of increasing competition. In this sense, human resources management has been in continous progress and expanded as talent management. Businesses are in need for accomplishing the management of terms“knowledge”and“talent”in order to achieve the sustainable competitive advantage. In accordance with this change,human resources management has transformed as ensuring the development of competences following their discovery and attainment. In Turkey, it has been observed that the management of competence has gained importance in recent years. In this study, primarily talent and competency management have been dealt with and their development has been analyzed as well as the application process. In the third part of the study, work satisfaction has been analayzed and its importance for talent management has been indicated. In the final part of the study, a questionare has been conducted with the aim of evaluating talent management and work satisfaction and their connection has been described. It has been concluded that talent management applications have connection with work satisfaction.