Sendikalarda sosyal pazarlama: Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi örneği
Social marketing in unions: The example of Tekirdağ Süleymanpaşa district
  1. Tez No: 473527
  2. Yazar: ŞERMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SELİM SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sosyal Pazarlama, Sosyal Sorumluluk, Tekirdağ, Union, Social Marketing, Social Responsibility, Tekirdağ
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sendikaların önemli görevlerinden biri de kamu yararı için sadece üyelerine değil geniş toplum kitlelerine yönelik sosyo-kültürel hizmetler sunmaktır. Sendikalar sosyal hizmetlerini geleneksel ve yeni tanıtma araçlarını kullanarak duyurmakta, ilan etmekte kısaca pazarlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesindeki sendikaların ne tür sosyal etkinlikler yaptıklarını ve sosyal hizmetlerini nasıl pazarladıklarını tespit etmektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise üyelerin sendikaların sosyal hizmet ve sosyal pazarlama faaliyetlerine ilişkin nasıl bir tutum içinde olduklarını belirlemek ve bu tutumların demografik özelliklere göre gruplar arasında farklı olup-olmadığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Araştırma evrenini Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçe merkezindeki çoğu eğitim sendikası olmak üzere en çok üyeye sahip altı sendikanın yöneticileri ve üyeleri oluşturmaktadır. Nicel veriler için anket kullanılmıştır. Tabakalama örnekleme yöntemine göre örneklem sayısı hesaplanmıştır. 367 adet geçerli anket değerlendirmeye alınmıştır. Nitel verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış mülakat formundan yararlanılmış; altı sendika yöneticisine mülakat yapılmıştır. Bu çalışmada tanımlayıcı istatistikler yer almıştır. Katılımcıların demografik özellikleri, sosyal hizmet ve sosyal pazarlamaya ilişkin görüş ve tutumları; frekans, yüzde dağılımları, ortalamalar ve standart sapmaları ile birlikte verilmiştir. Katılımcıların sosyal hizmet ve sosyal pazarlamaya ilişkin görüş ve tutumları demografik özelliklerine göre grup ortalamaları açısından karşılaştırılmıştır. Buna göre, ikili gruplarda t-testi üç ve daha fazla gruplarda ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sendikalar bazı sosyal hizmet çabalarında bulunsa da; sosyal hizmetler konusunda yeterli ve başarılı bulunmamıştır. Sendikalar çeşitli pazarlama araçlarını yeterince kullanmadıkları için sosyal hizmetlerini pazarlamada zayıf kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
One of the most important responsibilities of Unions, is not only providing beneficiaries for its members, but also providing wide variety socio-cultural services for public interest. Unions announce and declare briefly try to market their social service by using traditional and new publicity tools.The purpose of this study is to determine what kind of social activities, Unions are holding in Suleymanpaşa district of Tekirdağ province and determine how they market their social service. Another purpose of the study is to determine how members are in an attitude towards social services and social marketing activities of Unions and to find out whether these attitudes differ between groups according to their demographic characteristics. Qualitative and quantitative data were collected in the study. Population is composed of members and managers of education Unions which have the most members in the six largest unions in Suleymanpaşa district of Tekirdağ province. Quantitative data are obtained from questionnaires. The number of samples was calculated according to stratified sampling method. 367 valid questionnaires were taken into consideration. For collection of qualitative data, semi-structured interview forms were conducted with six union managers. We also used descriptive statistics in this study. Participants' demographic characteristics, social services and social marketing; Frequency, percentage distributions, averages and standard deviations are also provided. Participants' relational opinions towards social services and social marketing and their attitudes of averaged group base, compared in terms of demographic characteristics. Accordingly, t-test was used for two groups and ANOVA was used in three or more groups. According to the results of the study, in spite of the Unions' social service efforts; Social services were not found sufficient and successful. It was concluded from this research that, Unions had poor service level in their social service because they had not used various marketing tools in a sufficient way.