Yeni neslin teknoloji kullanımının okul ortamına etkileri hakkında lise öğretmen ve öğrencilerinin görüşleri
New generation of high school teachers and students opinions about the effects on the use of technology in the school environment
  1. Tez No: 473542
  2. Yazar: MEHMET SELİM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA YELKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, teknoloji, eğitim teknolojisi, ortaöğretim, education, technology, educational technology, high-school education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni nesil lise öğrencilerinin teknoloji kullanımlarının okul ortamına yansımalarını öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini alarak belirlemektir. Araştırmanın evrenini, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında Mersin ili merkez ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaöğretim okullarında bulunan öğretmen ve öğrencilerin tamamı oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşabilmenin mümkün olmadığından örneklem alma yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmaya ortaöğretim okullarında görev yapan 306 öğretmen ve bu okullarda eğitim gören 406 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar seçkisiz eleman örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından iki farklı anket geliştirilmiştir. Öğretmenlere ve öğrencilere uygulanan kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan anketlerden elde edilen veriler istatistiksel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenler, öğrencilerin teknolojik araçları kullanmalarının öğrenme-öğretme sürecine genelde olumlu katkı yaptığını belirtmişlerdir. Fakat okul ortamında kullanımının sınırlı ve kontrol altında olmaması durumunda teknolojik araç kullanımının öğrencileri olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Öğrenciler de kendilerinin teknolojik araç kullanımlarının öğrenme-öğretme ortamına genelde olumlu yansıdığı şeklinde görüş bildirmişlerdir. Fakat teknolojik araçların amaç dışı kullanıldıklarını ve okul ortamına olumsuz yansıdığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the reflection of the use of technology of the new generation high school students in the school environment by taking the opinions of the teachers and students.The purpose of this study is to determine The use of technology by the new generation of high school students' reflection on the school environment By taking the opinions of teachers and students.The universe of the research consists of all the teachers and students In 2016-2017 academic year in the secondary schools attached to the Ministry of National Education located in the central districts of Mersin province. Since it is not possible to reach the entire universe, Stratified sampling method was chosen from sampling methods.306 teachers attending secondary schools and 406 students trained in these schools are participated in the research. Participants were selected by unselected element sampling method. In order to collect data in the research two different questionnaires are developed by the researcher. Statistical analysis of the data obtained from questionnaires consisting of closed and open ended questionnaires applied to teachers and students was made and content analysis methods. As a result of the research, teachers indicated that the use of technological tools by students generally contributes positively to the learning-teaching process. However, they pointed out that the use of technological tools affects students negatively if their use in the school environment is limited and uncontrolled. The students also expressed their opinion that their use of technological tools generally reflected their learning-teaching environment positively. However, they pointed out that technological tools are used out of purpose and reflect negatively on the school environment.