The Effect of inorganic agents on flotation characteristics of fluorite and brite
Fluorit ve barit minerallerinin flotasyon özelliklerine bazı inorganik maddelerin etkileri
  1. Tez No: 47363
  2. Yazar: MOSTAFA GHAEMİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Fluorit, Barit, Flotasyon, Alkil saksinamat, inorganik Madde, Fluorite, Barite, Flotation, Alkyl Succinamate, Inorganic Agent IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Öz FLUORIT VE BARİT MİNERALLERİNİN FLOTASYON ÖZELLİKLERİNE İNORGANİK MADDELERİN ETKİSİ Ghaeml, Mostafa Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Cahit Hiçyılmaz Haziran 1995, 92 sayfa Bu araştırmada fluorit ve barit minerallerinin fiotasyon özelliklerine bazı inorganik maddelerin etkileri araştırıldı. Çok hava kabarcıklı Halimond tüpü ile yapılan fiotasyon deneylerinde 1 g numune, Nitrojen gazı ve saf su kullanıldı. Fluorit ve barit'in flotasyonuna kollektör tipi ve miktarı, pülp pH'ı, inorganik madde tipi ve miktanmn etkileri test edildi. Fluorit ve barit'in fiotasyon randımanları kollektör kullanılmadığmda çok düşük olmaktaydı. A-845 (alkil suksinamat)'ın fluorit ve barit için etkili bir kollektör olduğu bulundu.Fluorit ve barit'in maksimum randımanları pülp pH'ının sırasıyla pH 5.7 ve 9.8 olduğu zaman elde edildi. Na2Si03, Na2S04, Na2C03, NaCl, NaF, MgCl2, CaCl2, FeCl2, FeCİ3, AlCl^ün fluorit ve barit'i bastırma etkisine sahip olduğu, Pb(N03)2 ve BaCl2'ün ise barit'i canlandırma etkisine sahip olduğu gözlenmiştir. K2Cr207'ün barit'i ve BaCl2'ün fluorit'i bastırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INORGANIC AGENTS ON FLOTATION CHARACTERISTICS OF FLUORITE AND BARITE Ghaeml, Mostafa M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cahit Hiçyılmaz June 1995, 92 pages In this research the effect of some inorganic agents on flotation characteristics of fluorite and barite minerals were investigated. Multi bubble Halimond tube was used throughout the flotation experiments with 1 g sample, nitrogen gas and distilled water. The effect of collector type and amount, pH of the pulp, inorganic agent type and amount on both fluorite and barite flotation were tested. Fluorite and barite flotation recoveries were very poor without using collector. A-845 (alkyl-succinamate) was found as the effective collector for both fluorite and barite. illThe maximum recoveries of fluorite and barite were achieved at pH 5.7 and 9.8, respectively. Na2Si03. Na2S04. Na2C03. NaCl, NaF. MgCl2. CaCl2, FeCl2, FeCİ3. AICI3 had depressing effect on fluorite and barite. Pb(NC>3)2 and BaCl2 had activating effect on barite. whereas K2Cr207 had depressive effect on it. BaCİ2 had depressive effect on fluorite.