Lisans düzeyi öğrencilerinde kentlilik bilinci: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
Urban consciousness of undergraduate students: Çanakkale Onsekiz Mart University example
- Tez No: 473664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentlileşme, Kentlilik Bilinci, Yaşam Kalitesi, Çanakkale, Urban, Urbanization, Urban Consciousness, Life Quality, Çanakkale
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
“Lisans Düzeyi Öğrencilerinde Kentlilik Bilinci: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği”adını taşıyan bu tez, kentleşmenin beraberinde getirdiği kentli birey olma ve kentlilik bilinci arasındaki bağlantıyı açıklamaya odaklanmıştır. Bireyler, yaşadıkları kentin değerlerine, sosyo - kültürel özelliklerine, ekonomik imkânlarına ve siyasal düzenine önem vermektedir. Bu bağlamda yaşanılan kent anlam kazanmaktadır. Kentte yaşayan bireylerde kentlilik bilincinin oluşması ve gelişmesi yaşam kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir. Bu etkileşimden yola çıkılarak, Çanakkale kentinde ikamet etmekte olan öğrencilerin kentlilik bilinci düzeyleri araştırılmakta ve“Lisans Düzeyi Öğrencilerinde Kentlilik Bilinci: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği”adını taşıyan bu çalışma yapılmaktadır. Çalışma kapsamında, Çanakkale'de ikamet eden bireylerde kentlilik bilincinin oluşmasını etkileyen unsurların neler olduğu araştırılmakta ve bireylerin kentlilik bilinci düzeyleri incelenmektedir. Anket çalışması sonrası elde edilen veriler SPSS ile değerlendirilmiştir. Uygulamadan elde edilen sonuçlara göre; Çanakkale kentinde ikamet etmekte olan öğrencilerin kentlilik bilincine sahip oldukları ve bu yönde gelişim gösterdiklerini söylemek mümkündür. Kentlilik bilincine sahip olup - olmama durumunda cinsiyet farklılığının istatistiksel olarak bir etkisinin olmadığı, ancak öğrencilerin barınma yerlerine göre kentlilik bilincinde farklılığın olduğu görülmüştür. Aynı zamanda lisans düzeyinde öğrenim gören katılımcıların farklı bölümler bazında değerlendirmeye tabii tutulması sonucunda da kentlileşme ve kentlilik bilincine dair konularda farklılığın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on explaining the connection between urban consciousness and urban citizenship which is created by urbanization. Individuals give importance to values, socio-cultural characteristics, economical possibilities and political system of the city they live in. Urban in which people live gains a meaning in this context. Development of urban consciousness of individuals who live in city and life quality concepts are related to each other. Therefore, the levels of urban consciousness of students who reside in Çanakkale are investigated. In this study, the elements which affect the development of urban consciousness are analyzed and individuals urban consciousness levels inspected. The data of survey study examined with SPSS. According to findings, it is possible to say that students live in Çanakkale have an urban consciousness and they show a development in this way. The study pointed out that gender is not a statistically significant variable to create a difference in urban consciousness. However, shelter areas and university departments of the students make difference in urban consciousness.