Yeşil ekonominin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisi: BRIC -T ülkeleri için panel veri analizi
Green economy effect on sustainable development: Panel data analysis for BRIC-T countries
- Tez No: 473666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Yeşil Ekonomi, BRIC-T Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Sustainable Development, Green Economy, BRIC-T Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
“Sürdürülebilir kalkınma”, çevrenin korunması ve doğal kaynakların daha etkin kullanılması yoluyla, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılama imkanlarına zarar vermeden bugünkü kuşakların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bir büyüme modelidir. 20. yy sonlarına doğru özellikle gerçekleştirilen çeşitli platformlar sonucunda dünya gündeminde yer almaya başlayan sürdürülebilir kalkınma kavramı, 1990'lı yıllardan sonra imzalanan uluslararası anlaşmalarla küresel bir uygulama strateji haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının çok boyutlu olması, bir ülkenin bütün ekonomik ve sosyal politikalarının çevreyle uyumlu hale getirmesini, bu yaklaşım doğrultusunda ulusal plan ve hedefleri ortaya koymasını zorunlu hale getirmiştir. Ekonomik büyümenin artan bir şekilde çevresel kaliteye zarar vererek gerçekleştirildiğinin fark edilmesi sonucunda, mevcut ekonomik büyüme modelinin devamlılığının mümkün olmayacağı gerçeği önem kazanmıştır. Son yıllarda sürdürülebilir kalkınma stratejisinin tek başına politika aracı olarak yetersiz kaldığına yönelik eleştirilerin artması, yeni politika araçlarının geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bundan dolayı“yeşil ekonomi”kavramı uluslararası platformlarda gündeme getirilmiş ve sürdürülebilir kalkınmaya hız kazandıracağı fikri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasının amacı, BRIC-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye) ülkelerinde 1995-2013 dönemini kapsayan veriler yardımıyla yeşil ekonominin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu bağlamda panel veri analizinden yararlanılmış olup kullanılan değişkenler bağımlı değişken olarak kişi başına GSYİH büyüme oranı bağımsız değişkenler ise kişi başına CO2 emisyonu, yaşlı bağımlılık oranı, kişi başına sağlık harcaması ve elektrik üretimi, kişi başına enerji tüketimi ve kadın başına doğum oranı şeklindedir. Söz konusu oluşturulan model için ilk olarak kullanılan değişkenlere yönelik yatay kesit bağımlılığı ve homojenlik sınaması yapılmış ve daha birim kök testi süreci değerlendirilmiştir. Bir sonraki aşamada değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki eşbütünleşme analizi ile incelenmiş ve son olarak sabit etkiler panel regresyon yöntemiyle katsayılar yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre eşbütünleşme analizinde değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizinde ise CO2 emisyonu, yaşlı bağımlılık oranı, kişi başına sağlık harcaması ve elektrik üretimi değişkenlerinde meydana gelen bir birimlik artış söz konusu katsayılar doğrultusunda uzun dönemde büyüme oranını arttırmaktadır. Kişi başına enerji tüketimi ve kadın başına doğum oranı değişkenlerinde meydana gelen bir birimlik artışın da uzun dönemde büyüme oranını negatif etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Sustainable development”is a growth model that aims to meet the needs of today's generations without harming the opportunities to meet the needs of future generations through the protection of the environment and the more efficient use of natural resources. At the end of 20th century the concept of sustainable development was started to take place on the world agenda as a result of various problem. It has become a global application strategy with international agreements signed after 1990's. The multidimensional approach to sustainable development has made it compulsory to harmonize all economic and social policies and according to this approach there should be establish national plans and targets. Recognizing that economic growth is increasingly damaging to environmental quality, it is important that the continuity of the current economic growth model will not be possible. Increasing criticism of the lack of sustainable development strategy as a policy instrument alone in recent years has led to the need for the development of new policy instruments. Therefore, the concept of“green economy”has been brought to the fore in international platforms and the idea that it will speed up sustainable development has begun to spread. The aim of this thesis study is to investigate the effect of green economy the with the sustainable development on help of data from the period between 1995-2013 in BRIC-T (Brazil, Russia, India, China and Turkey) countries. In this context, panel data analysis has been used and the dependent variable is GDP growth rate per capita, independent variables are CO2 emissions per capita, old dependency ratio, per capita health expenditure and electricity generation, per capita energy consumption and per woman birth rate. For this model, horizontal section dependency and homogeneity test were used for the variables first and more unit root test process was evaluated. In the next stage, the long-run relationship between variables was examined by cointegration analysis and finally fixed coefficients were interpreted by panel regression method. According to the results obtained, there is a long-run relationship between the variables in the cointegration analysis. In regression analysis, the increases in CO2 emission, elderly dependency ratio, per capita health expenditure and electricity generation variables increase in the long term in the direction of coefficients. One unit increase in the per capita energy consumption and birth rate per woman also resulted in a negative effect on the long term growth rate.