Laparoskopik bariatrik cerrahi hastalarında preoperatif gastrik ultrasonografi ile saptanan mide rezidüel hacminin vücut kitle indeksi ve aspirasyon riski ile ilişkisi
Correlation of preoperati̇ve gastric residual volume with body mass index and aspiration risk in laparoscopic bariatric surgery
  1. Tez No: 1013035
  2. Yazar: BÜŞRA SARIDEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YILDIRIM AR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, Genel Anestezi, Obezite, Ultrasonografi, Bariatric surgery, General Anesthesia, Obesity, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığı olumsuz etkileyen aşırı yağ birikimi ile karakterize, kronik ve kompleks bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Obezite, bireylerde çok sayıda komorbid hastalıkla birlikte artmış morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Mide içeriğinin pulmoner aspirasyonu, anestezi ile ilişkili ciddi ve potansiyel olarak mortal seyreden bir perioperatif komplikasyondur. Obez hastalarda gastrik boşalmanın gecikmesine ve zor hava yolu yönetimine bağlı olarak aspirasyon riski artmaktadır. Bu nedenle, bu hasta grubunda aspirasyon riskinin preoperatif dönemde doğru şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda mide ultrasonografisi (USG), gastrik rezidüel volümün (GRV) belirlenmesi ve aspirasyon riskinin değerlendirilmesi amacıyla klinik pratikte giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda, bariatrik cerrahi planlanan obez hastalarda preoperatif mide USG'si ile GRV'nin belirlenmesi, aspirasyon riskinin değerlendirilmesi ve elde edilen bulguların vücut kitle indeksi (VKİ) ve açlık süresi ile olan ilişkisinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza etik kurul onayı (2024/11/848) alındıktan sonra 30 Haziran 2024-30 Nisan 2025 tarihleri arasında elektif koşullarda laparoskopik bariatrik cerrahi planlanan, 18–65 yaş aralığında, VKİ >35 kg/m² olan ve Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) fiziksel durum skoru II–III olan toplam 60 hasta dahil edildi. Aydınlatılmış onamları alınan hastaların demografik verileri, yandaş hastalıkları, fiziksel ve klinik özellikleri, açlık süreleri, NRS skorları kaydedildi. Ameliyat öncesinde ultrason cihazı ile önce supin, ardından sağ lateral dekübit (RLD) pozisyonda mide USG'si uygulandı. Ölçülen parametreler kaydedildi. Hastalarda perioperatif aspirasyon gelişimi 'gelişti/gelişmedi' şeklinde kaydedildi. Toplam cerrahi süre ve anestezi süresi kayıt altına alındı. Hastalar postoperatif 1., 6. ve 24. saatlerde bulantı-kusma şiddet skoru kullanılarak değerlendirildi, postoperatif komplikasyon varlığı 'var/ yok' şeklinde kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 46'sı kadın, 14'ü erkek toplam 60 hasta dahil edildi; yaş ortalaması 35,65±9,73 yıl, VKİ ortalaması 44,67±4,65 kg/m² olarak saptandı. Hastaların %11,7'si Sınıf 2 obez, %71,7'si Sınıf 3 obez, %16,7'si süper obez olarak sınıflandırıldı. Ortalama katı gıda açlık süresi 10,78±1,38 saat, sıvı açlık süresi 9,26±1,48 saat idi. Hastaların %95'inde GRV 1,5 mL/kg eşiğinin altında saptanırken, yalnızca %5'inde yüksek aspirasyon riski tespit edildi; çalışma süresince hiçbir hastada perioperatif aspirasyon ya da ilişkili komplikasyon gözlenmedi. VKİ ile antral kesit alanı (CSA), GRV ve mide çapları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Obezite sınıflarına, cinsiyete ve ASA skoruna göre aspirasyon riski, antral grade ve gastrik parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Açlık süreleri ile GRV ve aspirasyon riski arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken, katılar için açlık süresi ile supin CC (Craniocaudal) çap arasında negatif ilişki gözlendi (p<0,05). Vücut ağırlığı ile RLD AP (Sağ lateral dekübit anteroposterior) çap ve GRV arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p<0,05). ROC analizinde vücut ağırlığı için cut-off değeri 116 kg (duyarlılık %100, özgüllük %59,65) ve GRV için cut-off değeri 165 mL (duyarlılık %100, özgüllük %98,25) belirlenen değerlerin aspirasyon riskini yüksek duyarlılıkla tespit ettiği bulundu. Açlık NRS skoru ile antral CSA arasında negatif korelasyon olduğu saptandı (p=0,047). Açlık kan şekeri (AKŞ) ve HbA1c değerleri ile antral CSA ve aspirasyon riski arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Standart preoperatif açlık protokollerine uyulmasına rağmen çalışmamızda yaklaşık %5'lik bir hasta grubunda yüksek aspirasyon riski tespit ettik. Özellikle vücut ağırlığı ve ultrasonografik olarak ölçülen GRV ile pozitif korelasyon saptamamız morbid obez hastaların anestezi yönetiminde preoperatif USG uygulamalarının önemini ortaya koymaktadır. Morbid obez hastalarda preoperatif gastrik USG'nin rutin kullanımının, anestezi yönetiminin bireyselleştirilmesine ve aspirasyon güvenliğinin artırılmasına katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Obesity is defined by the World Health Organization (WHO) as a chronic, complex disease characterized by abnormal or excessive fat accumulation that may impair health. It is associated with multiple comorbidities and increased morbidity and mortality. Pulmonary aspiration of gastric contents represents a serious and potentially fatal perioperative complication associated with anesthesia. Obese patients are considered to be at increased risk of aspiration due to delayed gastric emptying and difficulties in airway management. Consequently, accurate preoperative evaluation of aspiration risk is crucial in this patient population. Gastric ultrasonography (USG) has recently gained increasing attention as a bedside tool for the assessment of gastric residual volume (GRV) and aspiration risk. This study aimed to evaluate GRV using preoperative gastric USG, assess aspiration risk, and examine the association of these findings with body mass index (BMI) and fasting duration in obese patients scheduled for bariatric surgery. Materials and Methods: Following approval by the institutional ethics committee (2024/11/848), 60 patients scheduled for elective laparoscopic bariatric surgery between June 30, 2024, and April 30, 2025, were prospectively enrolled in this observational study. Patients aged 18–65 years with a BMI >35 kg/m² and an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status classification of II–III were included. Written informed consent was obtained from all participants. Demographic data, comorbidities, physical and clinical characteristics, fasting duration, and Numeric Rating Scale (NRS) scores were recorded. Preoperative gastric USG was performed using an ultrasound device in both the supine and right lateral decubitus (RLD) positions, and the obtained measurements were documented. Perioperative aspiration was recorded as either 'occurred/did not occur'. Total operative and anesthesia durations were also documented. Patients were assessed at the 1st, 6th, and 24th postoperative hours using a nausea and vomiting severity score, and the presence of postoperative complications was recorded as 'present or absent'. Results: A total of 60 patients (46 females and 14 males) were included in the study. The mean age was 35.65 ± 9.73 years, and the mean BMI was 44.67 ± 4.65 kg/m². Patients were classified as Class II obese (11.7%), Class III obese (71.7%), and super obese (16.7%). The mean fasting duration was 10.78 ± 1.38 hours for solid foods and 9.26 ± 1.48 hours for clear liquids. GRV was below the 1.5 mL/kg threshold in 95% of patients, whereas only 5% were identified as having a high risk of aspiration. No cases of perioperative aspiration or aspiration-related complications were observed during the study period. No significant association was found between BMI and antral cross-sectional area (CSA), GRV, or gastric diameters (p > 0.05). Likewise, no significant differences were detected among groups stratified according to obesity class, sex, or ASA physical status with respect to aspiration risk, antral grade, or gastric ultrasonographic parameters (p> 0.05). Although fasting duration was not significantly associated with GRV or aspiration risk, a significant negative correlation was observed between solid fasting duration and supine craniocaudal (CC) diameter (p < 0.05). Body weight demonstrated a significant positive correlation with RLD anteroposterior (AP) diameter and GRV (p < 0.05). ROC analysis identified a body weight cut-off value of 116 kg (sensitivity 100%, specificity 59.65%) and a GRV cut-off value of 165 mL (sensitivity 100%, specificity 98.25%) for predicting aspiration risk. In addition, a significant negative correlation was identified between fasting NRS scores and antral CSA (p = 0.047). No significant relationship was observed between fasting blood glucose or HbA1c levels and antral CSA or aspiration risk (p > 0.05). Conclusion: Despite compliance with standard preoperative fasting protocols, approximately 5% of patients in our study were found to be at high risk of aspiration. The positive correlation observed between body weight and ultrasonographically measured GRV underscores the potential value of preoperative gastric USG in the anesthetic management of morbidly obese patients. Routine implementation of preoperative gastric USG in such patients may facilitate the individualization of anesthetic management and contribute to enhanced perioperative aspiration safety.