Timpanoplasti ve mastoidektomili hastalarda dış kulak yolu ve orta kulak rezonans frekansı
Resonance frequency of external and middle ear of patients with tympanoplasty and mastoidectomy
  1. Tez No: 473752
  2. Yazar: SAADET OĞUZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: GBA, Mastoidektomi, Rezonans Frekansı, REUG, Timpanoplasti, GBA, Mastoidectomy, Resonance Frequency, Tympanoplasty
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Timpanoplasti, orta kulak enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasına ek olarak, işitmenin de korunmasının amaçlandığı cerrahi bir işlem olarak tanımlanmaktadır. Mastoidektomi; kronik otitis media, kolesteatom, timpanoskleroz, adezif otit, retraksiyon cepleri gibi birçok kulak patolojisinde uygulanan bir yöntemdir.“Açık ve Kapalı Kavite”tekniği olmak üzere iki teknik kullanılmaktadır. Rezonans, frekansların uyumu olarak da tanımlanabilmektedir. Dış kulak yolu (DKY)'nun bir nevi akustik rezonatör görevi gördüğü bilinmektedir. Maksimum amplitüd artışı 3500-4000 Hz'dir. Orta kulak rezonans frekans kütle ve sertlik etkilerinin eşit büyüklükte olduğu noktadaki frekans değeridir. Timpanometri, temel odyolojik değerlendirmede objektif bir test tekniğidir. Geniş Bant Timpanometri(GBT) son zamanlarda araştırmalarda kullanılan orta kulak sistemini analiz eden yeni bir test bataryasıdır. Orta kulak ses transfer fonksiyonlarını değerlendirmede klasik tek prob immitansmetrelerden farklı olarak geniş frekans aralığında detaylı bilgi sağlar. Çalışmada orta kulak RF değerleri için geniş bant absorbans(GBA) değerlerine bakılmıştır. Gerçek kulak ölçümü(Real Ear Measurement = REM), işitme cihazı yerleştirilmesi sırasında, prob tüp mikrofon yardımı ile hastanın kulağından direkt olarak yapılan farklı kulak kanal ölçüm analizi için kullanılan test tekniğidir. Çalışmada gerçek kulak cihazsız kazancı(Real Ear Unaided Gain=REUG) yöntemi kullanılmıştır. Her bireyin dış kulak akustiği farklı olduğu için REM gereklidir. Orta kulak akustiği değişmiş bireylerde DKY akustiği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmamızın amacı orta kulak ameliyatlarında dış kulak yolu ve orta kulak RF değerlerine bakarak oluşan rezonans frekans değişikliğini ortaya koymak ve işitme cihazı fitting uygulamalarında bu rezonans frekans değişikliğinin göz önüne alınmasını sağlamaktır. Hangi rezonans frekansında ne kadar kazanç oluştuğu belirlenmelidir. Gereç ve yöntem: Hasta grubu olarak Timpanoplasti ve Mastoidektomi operasyonu geçirmiş yaş aralığı 18 – 64 olan (10 tip1, 10 tip2, 10 tip3, 10 tip4) 40 hasta (40 opere kulak) teste alındı. Yaş aralığı 18 – 64 olan 40 birey de (toplam 80 kulak) sağlıklı bireyler olarak kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmada Callisto REM Cihazı ile REUG RF değerlerine; İnterakustik GBT Cihazı ile GBA değerlerine bakıldı. Timpanoplasti Tip 1 grubundaki 10 bireyin REUG ile RF ortalaması 2639,00 Hz (±408,53) iken, Tip 4 grubundaki bireylerin ortalaması 2227,00 Hz(±299,00)'dir. Timpanoplasti Tip 1 grubundaki 10 bireyin GBA RF ortancası 450,00 Hz (325-1085) iken, Tip 4 grubundaki bireylerin ortancası 295,50 Hz(253-458)'dir. Çalışmamızda, Timpanoplasti ile kemik zincir onarımı yapılan hastaların GBA RF düzeylerinin ortancasının, CWD (Canal Wall Down) tekniği ile opere edilen hastaların ortancalarına göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek olduğu gösterilmiştir(p=0.002). Bu çalışmada, REUG RF ve GBA RF ölçümlerinin Timpanoplasti grubunun kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu; sağlıklı bireylerde ise görülen REUG RF/GBA RF korelasyonunun, opere edilen hastalarda kaybolduğu; hasta grubunda ise post-operatif dönem GBA değerleri CWD operasyonu olmuş hastalarda, Timpanoplasti + kemik zincir onarımı operasyonu olmuş hastalara göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tympanoplasty is defined as a surgical procedure aimed at protecting the hearing, in addition to eradication of middle ear infections. Mastoidectomy is a technique which can be performed in diseases, such as; chronic otitis media, cholesteatoma, tympanosclerosis, adhesiv otitis, retraction pockets. Two techniques are used, namely“Open and Closed Cavity”technique. Resonance can also be defined as the harmony of frequencies. The external auditory canal (DKY) is known to function as a kind of acoustic resonator. The maximum amplitude increase is 3500-4000 Hz. Middle ear resonance frequency is the frequency value at which the mass and stiffness effects are equal in magnitude. Tympanometry is an objective test technique with basic audiological evaluation. Wideband Tympanometry (GBT) is a new test battery analyzing the middle ear system used in research in recent times. Unlike the classic single probe immitansimeters, it can provide the information about the status of the middle ear and detailed information on the wide frequency range without evaluating the sound transfer functions. The Real Ear Measurement (REM) is a test technique used for different ear canal measurement analysis performed directly from the patient's ear with the aid of a probe tube microphone during hearing aid placement. Real Ear Unaided Gain (REUG) method is used in the study. REM is necessary because each individual's ear acuity is different. Acoustics of DKY should be considered in individuals with altered middle ear acuity. Our aim in this study is to reveal the resonance frequency variation of the middle ear operations by looking at the external auditory canal and middle ear RF values and to consider this resonance frequency variation in hearing aid fitting applications. It should be determined how much gain is occurring at which resonance frequency. Materials and methods: Forty patients (40 operated ears) with a range of age 18-64 years (10 type 1, 10 type 2, 10 type 3, 10 type 4) who underwent tympanoplasty and mastoidectomy operations were included in the study. Forty individuals (80 operated ears) with age range of 18-64 constituted the control group as healthy individuals. REUG RF values were evaluated by Callisto REM device; GBA values were measured with the interacoustic GBT device. The RF average of the 10 individuals in the type 1 group with REUG RF was 2639.00 Hz (± 408.53), while the average of the individuals in the Type 4 group was 2227,00 Hz (± 299.00) Median GBA RF values of 10 patients in tympanoplasty group 1 was 450.00 Hz (325-1085); whereas the median GBA RF value of patients in Type 4 was 295.50 Hz (253-458). In our study, it was shown that the GBA RF levels of the patients with bone repair with tympanoplasty were significantly higher than those of the patients with the CWD Canal Wall Down technique (p= 0.002). In this study, we observed that REUG RF and GBA RF measurements were significantly lower than the control group of the Timpanoplasty group; REUG RF / GBA RF correlations which are seen in normal hearing level individuals are lost in operated patients; In the patient group, GBA values in the post-operative period were found to be lower in CWD-operated patients than patients who had Timpanoplasty + bone chain repair surgery.