Kayseri civarında yetiştirilen simental ve isviçre esmeri sığır ırklarında adiponektin (1454 A>G) gen polimorfizminin pcr-rflp yöntemi ile araştırılması
The research of adiponectin (1454 A>G) gene polymorphism in locally grown simmental and brown swiss cattle breeds in kayseri by pcr-rflp method
  1. Tez No: 473771
  2. Yazar: İBRAHİM MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Tek Nükleotid Polimorfizmi, PCR-RFLP, Adiponectin, Single Nucleoti4de Polymorphism, PCR-RFLP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Sunulan bu çalışmada, adiponektin geninde bulunan, yağ mekanizması ve buna bağlı olarak et verimi üzerine etkili olduğu düşünülen g.1454A>G polimorfizmi yönünden Kayseri ilinde yetiştirilen Simental ve İsviçre Esmeri ırkı sığırların genotiplerinin PCR-RFLP yöntemi ile araştırılması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmada 83 baş erkek Simental ve 91 baş erkek İsviçre Esmeri PCR-RFLP yöntemi ile genotiplemiştir. Bu amaçla yapılan PCR işlemi sonunda 977 bç büyüklüğünde PCR ürünü elde edilmiştir. Elde edilen PCR ürünleri PasI restriksiyon enzimi ile kesilmiş, kesim işlemi sonunda yapılan agaroz jel elektroforezi ile incelenen örneklerin genotipleri belirlenmiştir. PCR ürünlerinin PasI enzimi ile kesimi sonucunda AA genotipindeki bireylerde 977 bç'lik tek bant, AG genotipindeki bireylerde 977, 531 ve 446 bç'lik üç bant, GG genotipindeki bireylerde ise 531 ve 446 bç'lik iki bandın görülmesi beklenmiştir. Elde edilen verilere göre Simental ırkının g.1454A>G polimorfizmi yönünden monomorfik ve incelenen tüm örneklerin GG genotipli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İsviçre Esmeri ırkına ait incelenen örneklerde ise bu polimorfizm yönünden en yayğın genotipin GG genotipi (0.93) olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar her iki popülasyonun da Hardy-Weinberg dengesinden saptığı sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the presented study is to research of adiponectin (1454 A>G) gene polymorphism, the existence of a polymorphism which thought to be effective on fat mechanism and accordingly meat production in locally grown Simmental and Brown Swiss cattle breeds in Kayseri by PCR-RFLP method. In the study, the objective is to determine adiponectin g.1454A>G SNP in locally grown Simmental (83 male) and Brown Swiss (91 male) cattle breeds in Kayseri by PCR-RFLP method. The PCR has obtained as adiponectin g.1454A>G 977 bp fragments. At the end of PCR process which was performed for this reason, PCR products were cut by the PasI restrictive enzyme, cut products were exposed to agarose gel electrophoresis and visualized under a UV-transilluminator. After the PCR products cut by PasI enzyme, it was expected to observe 977 bp single band in AA genotype, 977, 531 and 446 bp three band in AG genotype and 531 and 446 bp two band. According to the obtained data, it was concluded that all the samples were monomorphic and examined in terms of g.1454A> G polymorphism of the Simental race were GG genotypes. It was determined that the most common genotypes were the GG genotype (0.93) in the case of Brown Swiss breed in terms of this polymorphism. The results have proved that both populations are deviated from Hardy-Weinberg equilibrium.