Görme engelliler futbolunda (B1) reaksiyon süresi ve dengenin sportif performansa etkisinin araştırılması
Investigation of the effect to sport performance of reaction time and balance in visually impaired football (B1)
- Tez No: 473837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN KONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: B1 Futbolu, Denge, Görme Engelli, Performans, Reaksiyon Süresi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Turkcell B1 Sesi Görenler Futbol Ligine katılan takımların reaksiyon süreleri ve denge ölçümlerinin sportif performansa etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmaya Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu 2016 yılı Turkcell B1 Sesi Görenler Futbol Liginde mücadele eden 8 takımdan 46 görme engelli futbolcu katılmıştır. Katılımcıların reaksiyon süresi ve denge ölçümleri alınarak araştırma tamamlanmıştır. Araştırmamızda görme engelli futbolcuların yaş, boy, vücut ağırlığı, spor yaşı, Beden Kitle İndeksi değerleri alındı. Bulgular: Görme Engelli B1 Futbol Liginde mücadele eden takımların sağ ayak reaksiyon sürelerinin ortalaması 34.46±5.71, sol ayak reaksiyon sürelerinin ortalaması 35.61±5.71, denge (Flamingo) ölçümlerinin ortalaması 3.09±8.09, spor yaşlarının ortalaması 10.02±5.04, Beden Kitle İndeksi ortalaması 24.30±2.67 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak araştırmaya katılan görme engelli futbol takımlarının sağ ve sol ayak reaksiyon süreleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Denge, yaş, boy, vücut ağırlıkları, spor yaşı ve BKİ değerlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effect to Sport Performance of Reaction Time and Balance in Visually Impaired Footbal (B1) Aim: This research was conducted to determine the effect of teams reaction times and balance measurements on sportive performance in Turkey Visually Impaired Sports Federation Turkcell B1 Voice-Seer Football League Material and method: Investigating Turkey Visually Impaired Sports Federation In 2016, Turkcell B1 has participated in 8 teams of 46 visually impaired football players who have struggled in the Football League. The study was completed by taking reaction time and equilibrium measurements of the participants. Age, height, body weight, sport age, Body Mass Index values of visually impaired soccer players were obtained in our study Results: The average of the right foot reaction time of the blinded teams in the Blind Football League was 34.46 ± 5.71, the average of left foot reaction times was 35.61 ± 5.71, the average of flamingo was 3.09 ± 8.09, the average of sports ages was 10.02 ± 5.04, the average of Body Mass Index was 24.30 ± 2.67 . Conclusion: As a result, there was a significant difference between right and left foot reaction times of visually impaired soccer teams participating in the research. There was no significant difference in balance, age, height, body weights, sport age and BMI values. Keywords : B1 Football, Balance, Vision-Impaired, Performance, Reaction Time