Diyabetik hastalarda kan şekeri, hba1c ve böbrek fonksiyon testlerinin koroid kalınlığı ile korelasyonu
Correlation of blood sugar, hba1c and renal function tests with choroidal thickness i̇n diabetic patients
  1. Tez No: 473851
  2. Yazar: MEHMET DÜŞÜNÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: koroid kalınlığı, diyabetik retinopati, açlık kan şekeri, HbA1c, üre, kreatinin, choroidal thickness, diabetic retinopathy, fasting glucose, HbA1c, urea ve creatinin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada diyabetik retinopatisi (DRP) olan ve DRP'si olmayan diyabetik hastaların ve sağlıklı bireylerin maküler koroidal kalınlıklarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca koroidal kalınlığın hastanın sistemik durumunun ve diyabetinin kontrolünün göstergeleri olan açlık kan şekeri, HbA1c, üre ve kreatinin ile korelasyonunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel çalışmaya 120 tip 2 diyabet hastası ve 60 yaş, cinsiyet ve refraksiyon kusuru benzer sağlıklı birey (grup 1) dahil edilmiştir. Diyabetik hastalar DRP'si olmayan (grup 2, n=64) ve DRP'si olan (grup 3, n=56) olarak 2 grupta değerlendirilmiştir. Hastaların hiçbirisine daha önce DRP için tedavi uygulanmamıştı. Tüm hastaların detaylı oftalmolojik muayenesinden görme keskinliği, göz içi basınç ölçümleri, ön ve arka segment muayenesi bulguları not edildi. Maküler koroid kalınlığı ölçümleri için foveal, temporal ve nazal kesitlerde foveadan 1500 μm ve 3000 μm mesafeden ölçümler (sırasıyla SFKK, T1500, T3000, N1500 ve N3000) alındı. Tüm ölçümler spektral-domain optik koherens tomografi cihazında ve geliştirilmiş derinlik görüntüleme programı ile alındı. Hastaların kan örneklerinde açlık kan şekeri, HbA1c, üre ve kreatinin değerleri not edildi. Bulgular: Çalışmamızda da SFKK, grup 2'de 289,6±65,4 μm, grup 3'te 307,4±91,1 μm ölçüldü. Bu değerler kontrol grubuna göre (320,7±87,2 μm) daha az olmasına rağmen aradaki fark anlamlı değildi (p=0,107). Koroid kalınlıkları N3000, N1500 ve subfoveal bölgede gruplar arasında benzer bulundu (tümü için p>0,05). Fakat T1500 ve T3000 noktalarında gruplar arasında fark olduğu görüldü (sırasıyla p=0,045 ve p=0,009). Serum HbA1c, kan şekeri, üre ve kreatinin değerlerinin SFKK değeri ile korelasyonu değerlendirildiğinde herhangi istatistiksel anlamlı bir korelayon saptanmadı (sırasıyla p=0,720, p=0,270, p=0,634 ve p=0,943). Sonuç: Çalışmamızda DRP'si olmayan ve DRP'si olan ama daha önce hiçbir tedavi uygulanmamış tip 2 diyabeti olan hastalarda koroid kalınlığının sağlıklı kontrol grubu ile benzer olduğu görüldü. Koroid kalınlığı ile diyabetin sistemik kontrolünün göstergesi olan serum HbA1c, kan şekeri, üre ve kreatinin değerleri arasında bir korelasyon saptanamadı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate and compare macular choroidal thickness in diabetic patients with and without retinopathy and healthy subjects. Also we aimed to evaluate any correlation between choroidal thickness and serum HbA1c, fasting glucose, urea and creatinin levels which are the determinants of systemic diabetic regulation. Methods: This prospective, cross sectional study included 120 patients with type 2 diabetes and 60 age, sex and refractive error matched healthy subjects (group 1). The diabetic patients were divided into 2 groups: patients with no diabetic retinopathy (group 2, n=64) and those without diabetic retinopathy (group 3, n=56). None of the diabetic patients recieved any treeatment for diabetic retinopathy. All patients underwent a complete ophthalmological examination including visual acuity, intra ocular pressure measurement, anterior and posterior segment examination. Choroidal thickness of each patient was measured at the fovea and horizontal nasal and temporal quadrants at 1500-μm and 3000 μm distance from the fovea (respectively SFCT, T1500, T3000, N1500 ve N3000). The measurements performed by using spectral-domain optical coherence tomography with enhanced depth imaging program. Fasting glucose, HbA1c, urea and creatinin levels were noted from serum samples. Results: In this study, SFCT was 289,6±65,4 μm in group 2 and 307,4±91,1 μm in group 3. These values were thinner when compared to the control group (320,7±87,2 μm) however this difference was not stattistically significant (p=0,107). Choroidal thickness at N3000, N1500 and fovea did not differ significantly between the groups (p>0,05 for all). However, choroidal thickness at T1500 and T3000 were found to be different between groups (respectively p=0,045 and p=0,009). There were no significant correlation between choroidal thickness and serum HbA1c, fasting glucose, urea and creatinin levels (respectively p=0,720, p=0,270, p=0,634 ve p=0,943). Conclusion: The patients with diabetes, with and without retinopathy who had no prior treatment had similar choroidal thickness compared to healtyh control subjects. This study did not revealed any significant correlation between choroidal thickness and serum HbA1c, fasting glucose, urea and creatinin levels