Brakiyal pleksus bloğunda perfüzyon indeksi ve kapiller dolum zamanı kullanılarak mikrosirkülasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of microcirculation using capi̇ller refi̇ll time and perfusion index of the bracial plexus block
  1. Tez No: 473850
  2. Yazar: HÜMEYRA ASTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SÜREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosikülasyon, Brakiyal Pleksus Bloğu, Kapiller Dolum Zamanı, Perfüzyon Ġndeksi, Microcirculation, Brachial Plexus Block, Capillary Refill Time, Perfusion Index
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Mikrosirkülasyon, yeterli doku oksijenizasyonu dolayısıyla organ fonksiyonu için gereklidir ve organizmanın birçok fonksiyonunun devamlılığı için var olmak zorundadır. Mikrosirkülasyonun değerlendirilmesinde çeĢitli parametreler (laktat seviyesi, venöz oksijen satürasyonu, perfüzyon indeksi (PĠ) vb.), görüntüleme teknikleri (sidestream dark field, laser doopler flovmetre vb.) ve kapiller dolum zamanı (KDZ) gibi muayene bulguları kullanılmaktadır. Son dönemde rutin kullanıma giren ultrasonografi, periferik sinir bloklarının genel anesteziye alternatifler sağlayarak anestezistlerin tedavi usul ve araçlarının tümünün kapsamını büyük ölçüde geniĢletmiĢtir. Periferik blokların, sempatik blokaj oluĢturması nedeniyle lokal anestezi uygulanan organın mikrosirkülasyonu üzerine etkisi merak konusu olmuĢtur. Biz bu çalıĢmada, brakiyal pleksus bloğu uyguladığımız hastalarda, sinir bloğunun mikrosirkülasyon üzerine etkisini; PĠ ve KDZ ile inceledik. Bu çalıĢma, GaziosmanpaĢa Üniversitesi AraĢtırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanesinde Ocak 2016 ve Haziran 2017 tarihleri arasında elektif üst ekstremite cerrahisi nedeniyle brakiyal pleksus bloğu uygulanan hastalar üzerinde yapıldı. Blok öncesi her iki koldan kan basıncı, PĠ değerleri ve KDZ bakılarak kaydedildi. Blok sonrası 0, 10., 20., 30. dakikalar ve 24. saatte her iki koldan PĠ ile birlikte KDZ bakıldı. ÇalıĢmamızda; blok yapılan kol ile blok yapılmayan kol arasındaki PĠ ve KDZ ortalamalarına bakıldığında, 10., 20., 30. dakikalar ve 24. saatte PĠ ortalamalarının blok yapılan kolda anlamlı olarak yüksek, 10., 20., 30. dakikalarda KDZ ortalamalarının anlamlı olarak düĢük olduğunu saptadık (p0,05). Kadınlarda KDZ süresinin blok yapılan ve yapılmayan kolda anlamlı olarak düĢük olduğunu saptadık. Sigara ve vücut kitle indeksi (VKĠ) ile PĠ ve KDZ arasında anlamlı bir iliĢki saptayamadık. Sonuç olarak; periferik sinir bloklarının uygulandığı bölgede mikrosirkülasyon artıĢı sağlayarak, yara iyileĢmesinin hızlandırılması, replantasyon cerrahileri sonrası reimplante edilen organın sağ kalım oranın artırılması gibi birçok durumda kullanılabileceği sonucuna vardık. Ayrıca PĠ ve KDZ ölçümlerinin yatak baĢı, hızlı, pratik ve giriĢimsel olmaması nedeniyle mikrosirkülasyon değerlendirilmesinde kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Microcirculation is necessary for the organ function because of the sufficient tissue oxygenation and its presence is important regarding the continuity of several functions of the organism. Several parameters [lactate level, venous oxygen saturation, perfusion index (PI)], imaging techniques (sidestream dark field, laser Doppler flowmeter etc.) and examination findings such as capillary refill time (CRT) are used for the evaluation of the microcirculation. Ultrasound, which became a routine examination method in the recent years, provided alternatives for the anesthesia for the blocking of the peripheral nerves and thus extended the scope of all treatment methods and tools. The effects of the peripheral block on the microcirculation of the organ locally anesthetized due to the sympathetic block are a main issue of concern. In this study, we investigated the effect of the nerve block on the microcirculation in the patients, who underwent brachial plexus block, with PI and CRT. This study was conducted with patients, who underwent brachial plexus block due to the elective upper extremity surgery in the Research and Application Hospital of GaziosmanpaĢa University between January 2016 and June 2017. Patients were referred to the operation room and non-invasive monitoring of electrocardiography (ECG), blood pressure, heartbeat, and oxygen saturation (SpO2) was carried out. Brachial plexus block was carried out for the upper extremity surgery along with ultrasound and stimulator. Blood pressure, PI values, and CRT measurements were recorded from both arms before the blockade. After the block, PI and CRT values were measured from both arms at the start and in 10th, 20th, 30th minutes and in the 24th hour. Comparison of the mean values of PI and CRT between the arms with a block and without a block showed that the PI values were significantly higher in the arm with a block in the 10th, 20th, 30th minutes and in the 24th hour compared to the arm without a block. On the other hand, the mean values of CRT were significantly lower VI in the arm with a block in the 10th, 20th, 30th minutes and in the 24th hour compared to the arm without a block (p0.05). We determined that CRT was significantly lower in female patients in both arms. We did not detect any significant correlation between smoking and body mass index (BMI), and PI and CRT. We concluded that brachial plexus block, which increases the microcirculation in the body regions underwent peripheral nerve blockade, may be used for many conditions such as the acceleration of the wound healing and improvement of the organ survival, which was implanted with a transplantation surgery. In addition, we believe that PI and CRT can be easily used for the evaluation of the microcirculation, as they are practical (can be performed at the bedside), non-invasive and fast.