İnflamatuar bir belirteç olan nötrofil/lenfosit oranı ile diyabetik polinöropati ve nöropatik ağrı şiddeti arasındaki ilişki
The relationship between neutrophil / lymphocyte ratio and diabetic polyneuropathy and neuropathic pain severity as inflammatory factors
- Tez No: 473860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ETHEMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Diabetic polyneuropathy, neuropathic pain, neutrophile/lymphocit ratio, platelet/lymphocyte ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Diyabetik nöropati, diyabetes mellitusun önemli bir komplikasyonudur ve en sık olarak distal simetrik polinöropati ve nöropatik ağrı şeklinde karşımıza çıkar. Diyabetin vasküler inflamasyon için tetikleyici olduğu kabul edilmekle birlikte inflamasyonun kendisinin de diyabeti tetikleyebileceği öne sürülmüştür. Çalışmamızda diyabetik polinöropati ve nöropatik ağrı ile yeni inflamasyon belirteçlerinden NLO arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışmamıza, hastanemiz endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları kiniğinde diyabet tanısı konulmuş olan ve polinöropatisi olmayan (DNP-) 46 hasta ile polinöropatisi olan (DNP+) 44 hasta grubunun yanı sıra 44 adet gönüllü sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubundaki tüm bireylere ENMG yapılıp, tam kan sayımı ve biyokimya çalışılarak NLO, PLO, MPV, CRP, sedimantasyon değerleri kaydedildi. Ayrıca hasta grubundaki bireylerin tümüne VAS (Visual Analogue Scale) ve DN-4 (Douleur Neuropathic 4 Question) anketi uygulandı. Bulgular: NLO düzeyleri DNP+ ve DNP- hasta gruplarında sağlıklı kontrol grubuna göre belirgin yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p=0,020 p=0,036). DNP+ ve DNP- hasta grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,965). PLO, DNP+ ve DNP- hasta gruplaında kontrol grubuna göre belirgin yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,000). MPV düzeyi, DNP+ olan grupta, DNP- olan gruba ve kontrol grubuna göre istatiksel olarak yüksek ve anlamlıydı(sırasıyla p=0,001 p=0,018). CRP düzeyi, DNP+ ve DNP- hasta gruplarında, kontrol grubuna göre belirgin yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p=0,000 p=0,002). DNP- olan grupta DN4 nöropatik ağrı anketine göre patolojik olanların NLO oranları, patolojik olmayanlara göre yüksek ve istatiksel olarak anlamlıydı(p=0,045). Sonuç: Bizim çalışmamız NLO, PLO, MPV değerlerinin diyabetik polinöropatide kolay ve hızlı tanı koymamıza yardımcı parametreler olarak kullanılabileceğini, NLO değerinin özellikle DMP- hasta grubunda erken dönemde nöropatik ağrı ile anlamlı bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ancak bu konuda yapılacak daha geniş hasta ve kontrol grubu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelime: Diyabetik polinöropati, nöropatik ağrı, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic neuropathy is an important complication of the diabetes mellitus and most usually occurs as the distal symmetric polyneuropathy and the neuropathic pain. It is accepted that the diabetes can be a trigger for the vascular inflammation; however, it is asserted that the inflammation itself can also trigger the diabetes. The aim of this study is to investigate the relationship among diabetic polyneuropathy and neuropathic pain as well as the NLO, which is one of the new inflammation indicators. Method: In this study, 46 patients who are diagnosed with diabetes in the endocrynology and methabolsim diseases clinic of our hospital and who do not have polyneuropathy (DMP-) and a group of 44 patients having polyneuropathy (DMP+) as well as a control group consisting of 44 volunteer healty individuals are included. ENMG is applied to all the individuals from the patient and control groups which are included in the study; furthermore, complete blood count and biochemistry are studied and then NLO, PLO, MPV, CRP, sedimentation values are recorded. Moreover, VAS (Visual Analogue Scale) and DN-4 (Douleur Neuropathic 4 Question) surveys are applied to all of the individuals in the patients group. Findings: Compared to the healthy control group, NLO levels in DMP+ and DMP- patient groups were significantly higher and statistically meaningful (p=0,020 p=0,036 respectively). There was no statistically meaningful difference between DMP+ and DMP- patient groups (p=0,965). Compared to the control group, PLO in DMP+ and DMP- patient groupes were significantly higher and statistically meaningful (p=0,000). Compared to the DMP- group and the control group, MPV level in DMP+ group was statistically higher and meaningful (p=0,001 p=0,018 respectively). Compared to the control group, CRP level in DMP+ and DMP- patient groupes were significantly higher and statistically meaningful (p=0,000 p=0,002 respectively). In the DMP- group, the NLO rates of the pathological ones were higher and statistically meaningful (p=0,045) compared to the non-pathological ones, in reference to the DN4 neuropathic pain survey. Conclusion: In this study, it is shown that NLO, PLO, MPV values can be used as parameters which are helpful in making easy and quick diagnosis for diabetic polyneuropathy. It is also shown that NLO value is in a meaningful relationship with the neuropathic pain at early phase, especially in DMP- patient group. However, studies including more extensive patient and control groups need to be done in this field.