Genç erişkinlerde boyun hareketlerinin ultrason tabanlı üç boyutlu analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi
The evaluation of neck movements in young adults using three-dimensional ultrasound analysis
  1. Tez No: 473873
  2. Yazar: OĞUZHAN ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN ÇIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Zebris CMS 20P, eklem hareket açıklığı, servikal omurga, genç erişkinler, Zebris CMS 20P, range of motion, cervical spine, young adults
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Irklar arasında birbirine yakında olsa, eklem hareket açıklıkları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle yapılacak çalışmalarla her ırk grubu üzerinde normatif bir veri tabanı oluşturularak her hangi bir kişide veya hastada eklem hareket kısıtlılığının olup olmadığı veya var olan kısıtlılığın tedaviyle normal değerlere ulaşıp ulaşmadığının tespiti daha güvenilir verilerle sağlayabiliriz. Servikal bölge hareketliliğindeki kısıtlamalar insanların günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemenin yanı sıra uzun süreçte ikincil sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu bölgenin hareket açıklığının normal değerlerinin tespiti günümüzde üç boyutlu hareket analiz sistemleriyle hatasız olarak ölçülmektedir. Çalışmamızdaki birinci amaç bay ve bayan bireyler arasında servikal bölge hareket derecelerinde anlamlı fark olup olmadığına bakmak ve ikinci olarak da elde edilen verilerin ulusal veri tabanına katkı sunmak amacıyla yayınlanması olarak belirledik. Çalışmamıza Trakya Üniversitesi öğrencisi olan gönüllü 18-26 yaş arası 50 bay ve 50 bayan olmak üzere 100 sağlıklı genç erişkin kabul edilmiştir. Ölçümler Zebris CMS 20P cihazı ve buna uyumlu WinSpine bilgisayar programıyla Trakya Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı'ndaki Hareket Analizi Laboratuarı'nda yapılmıştır. Çalışmamız sonucunda kadın ve erkek denekler arasında bakılan fleksiyon hareketinde p=0,206, ekstansiyonda p=0,418, sol rotasyonda p=0,233, sağ rotasyonda p=0,725, sol lateral fleksiyonda p=0,714, ve sağ lateral fleksiyonda p=0,390 olarak tespit edilmiş ve bakılan hiçbir harekette anlamlı fark tespit edilmemiştir. Kadın ve erkek deneklerde ortalama olarak fleksiyon 66,26°, ektansiyon 73,68°, sağ rotasyon 71,03°, sol rotasyon 73,18°, sağ lateral fleksiyon 40,69° ve sol lateral fleksiyon ise 41,57° olarak tespit edilmiştir. Bu verilerin ulusal veri tabanının oluşturulmasına katkı sunacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Even though they are close to each other among the races, there are differences between the ranges of joints' motions. For this reason, a normative database on each race group can be used to provide more reliable data on whether or not there is limitation of movement of the joint in any person or patient, or whether the existing limitation has reached normal values by treatment. Restrictions on cervical region mobility have adversely affected people's daily life activities, as well as causing secondary health problems in the long run. The determination of the normal values of the range of motion of this region is now accurately measured by three-dimensional motion analysis systems. The first goal of our study was to determine whether there was a meaningful difference in the cervical region movement scores between male and female individuals and secondly to determine whether to publish the data obtained were intended to contribute to the national database. 100 healthy young adults, 50 boys and 50 women between the ages of 18-26 volunteerly has taken part in our study. The measurements were made in the Motion Analysis Laboratory of the Anatomy Department of Basic Medical Sciences of Trakya University with Zebris CMS 20P device and compatible WinSpine computer program. As a result of our study, flexion p=0,206, extension p=0,418, left rotation p=0,233, right rotation p=0,725, left lateral flexion p=0,714 and right lateral flexion p=0,390 were found in the left and right lateral flexion of the male and female subjects, respectively No significant difference was detected in any of the movements. In both male and female subjects, mean flexion was 66.26 °, extension was 73.68 °, right rotation was 71.03 °, left rotation was 73.18 °, right lateral flexion was 40.69 ° and left lateral flexion" was 41.57 ° has been determined. We believe that these data will contribute to the creation of a national database.