Aile hekimliği polikliniğine başvuran 18-25 yaş arası hastalarda akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı ve disabilite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between smartphone addiction and neck pain and disability among patients aged 18–25 years presenting to a family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 982224
  2. Yazar: MERVENUR EMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. MUHAMMET EMİN KARAKÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği Polikliniği, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Boyun Ağrısı ve Disabilite, Family Medicine Outpatient Clinic, Neck Pain and Disability, Smartphone Addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, aile hekimliği polikliniğine başvuran 18–25 yaş arası genç erişkinlerde akıllı telefon bağımlılığı ile boyun ağrısı ve boyun kaynaklı disabilite arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve telefon kullanım süresi, kullanım amaçları ile bazı yaşam tarzı özelliklerinin bu ilişki üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırma, 06.08.2025–06.11.2025 tarihleri arasında SBÜ Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran 18–25 yaş arası 360 gönüllü birey arasında yürütüldü. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, günlük akıllı telefon kullanım süreleri, kullanım amaçları, boyun ağrısı öyküsü, sigara kullanımı ve fiziksel aktivite durumları yapılandırılmış bir anket formu ile değerlendirildi. Akıllı telefon bağımlılığı, Akıllı Telefon Bağımlılık Ölçeği–Kısa Versiyonu (SAS-SV) ile; boyun ağrısına bağlı fonksiyonel kısıtlılık ise Boyun Disabilite İndeksi (NDI) ile ölçüldü. Veriler uygun non-parametrik testler ve ki-kare testleri kullanılarak analiz edildi; p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 22,5±2,2 yıl olup çoğunluğu kadındı. SAS-SV kesme puanlarına göre akıllı telefon bağımlılığı prevalansı %48,9 olarak bulundu. Son altı ayda boyun ağrısı bildirenlerin oranı %77,8 idi ve NDI'ye göre katılımcıların %79,4'ünde en az hafif düzeyde disabilite mevcuttu. Akıllı telefon bağımlılığı olan grupta günlük telefon kullanım süresi, özellikle günde 6 saat ve üzeri kullanım oranı belirgin şekilde yüksekti. Bu grupta sosyal medya, oyun ve video içeriklerine yönelik kullanım daha yaygındı. Bağımlı grupta son altı ayda boyun ağrısı görülme oranı, ağrı süresi, boyun ağrısı nedeniyle doktora başvuru sıklığı ve NDI skorları bağımlı olmayan gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksekti. Ayrıca sigara kullanımı bağımlı grupta daha sık görüldü. Sonuç: Aile hekimliği polikliniğine başvuran genç erişkinlerde akıllı telefon bağımlılığı yaygındır ve artmış boyun ağrısı sıklığı, daha uzun süren yakınma ve yüksek boyun disabilitesi ile ilişkilidir. Bulgular, yoğun ve eğlence odaklı telefon kullanımının servikal bölge üzerindeki yükü artırarak kas iskelet sistemi sorunlarına katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Birinci basamakta genç hastaların değerlendirilmesinde ekran süresi, kullanım biçimi ve bağımlılık belirtilerinin rutin anamneze eklenmesi, boyun ağrısı ve disabiliteyi azaltmaya yönelik ergonomi, ekran süresi yönetimi ve fiziksel aktivite odaklı koruyucu yaklaşımların planlanmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between smartphone addiction and neck pain and neck-related disability in young adults aged 18–25 years presenting to a family medicine outpatient clinic, and to examine the impact of phone use duration, patterns of use and selected lifestyle factors on this relationship. Materials AND Methods: This cross-sectional survey was conducted between 06.08.2025 and 06.11.2025 among 360 volunteers aged 18–25 years who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of SBÜ Sultangazi Haseki Training and Research Hospital. Sociodemographic characteristics, daily smartphone use duration, purposes of use, history of neck pain, smoking status and physical activity were assessed using a structured questionnaire. Smartphone addiction was evaluated with the Smartphone Addiction Scale–Short Version (SAS-SV) and neck pain–related functional limitation with the Neck Disability Index (NDI). Data were analysed using appropriate non-parametric tests and chi-square tests, with p<0.05 considered statistically significant. Results: The mean age of participants was 22.5±2.2 years and the majority were female. According to SAS-SV cut-off values, the prevalence of smartphone addiction was 48.9 percent. Neck pain in the last six months was reported by 77.8 percent of participants, and 79.4 percent had at least mild disability according to NDI. In the addicted group, daily smartphone use, particularly use of 6 or more hours per day, was markedly higher. Social media, gaming and video content use were also more frequent in this group. The addicted group had significantly higher neck pain prevalence, longer pain duration, more frequent medical consultations for neck pain and higher NDI scores compared with the non-addicted group. Smoking was also more common among addicted participants. Conclusion: In young adults presenting to a family medicine outpatient clinic, smartphone addiction is common and is associated with increased neck pain frequency, longer symptom duration and higher neck disability. The findings suggest that intensive and entertainment-oriented smartphone use may contribute to musculoskeletal problems by increasing the load on the cervical region. Incorporating questions on screen time, patterns of use and addiction symptoms into routine anamnesis in primary care may facilitate early identification of neck pain and disability and support preventive counselling on ergonomics, screen time management and physical activity.