Stres üriner inkontinansı olan üreme çağı kadınlarında pelvik taban kas egzersizleri ve abdomen egzersizlerinin etkinliği
The effectiveness of pelvic floor muscle exercise and abdomen exercise in reproductive age women with stress urinary incontinence
- Tez No: 473876
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KAHYAOĞLU SÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Abdomen egzersizi, Kadın, Pelvik taban kas egzersizi, Stres üriner inkontinans, Abdomen training, Women, Pelvic floor muscle training, Stress urinary incontinence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmada stres üriner inkontinansı olan üreme çağı kadınlarında pelvik taban kas egzersizleri ve abdomen egzersizlerinin etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Prospektif, randomize kontrollü özellikte bu araştırmada, Eylül 2016- Mart 2017 tarihleri arasında T.Ü.T.F Hastanesi Ürojinekoloji ve Üroloji Polikliniği'ne başvuran, 18-49 yaş arası stres üriner inkontinans şikayeti olan n=64 kadın, randomize kontrollü olarak olgu=32 ve kontrol=32 olarak 2 gruba ayrılmıştır. Araştırma verileri; Hasta Bilgi Formu, PFDI-20, PFIQ-7, ürojinekolojik değerlendirme testleri, işeme günlüğü kullanılarak toplanmıştır. Olgu grubuna kegel ve abdomen egzersizi eğitimi; kontrol grubuna sadece kegel egzersizi eğitimi verilmiştir. Kegel ve abdomen egzersizi yapan olgu grubunun 8. hafta pelvik taban kas gücü ölçüm sonucu (24,7±4,2) sadece kegel egzersizi yapan kontrol grubundan (20,3±3,9) anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0,05). Stres üriner inkontinansı olan üreme çağı kadınlarında kegel egzersizine ek olarak abdomen egzersizinin yapılması pelvik taban kas gücü artışında daha fazla etkili olmuş ve iyileşme daha erken dönemde başlamıştır. Her iki egzersiz de stres üriner inkontinans iyileşme sürecinde fayda sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of pelvic floor muscle exercise and abdomen exercise in reproductive age women with stress urinary ıncontinence. The study was conducted on 64 women with stress urinary incontinence whose age were between 18 and 49, at the urogynecology and urology units of Trakya University Hospital, in a prospective randomized controlled design. Sixty four women randomly divided into two groups (32 case group, 32 control group). Data were collected using patient information form, PFDI-20, PFIQ-7, urogynecologic evaluation tests, and voiding diary. The case group performed Kegel and abdominal exercise and, control group performed only Kegel exercise. The pelvic floor muscle strength of the case group who training Kegel and abdominal exercises at the 8th week (24,7±4,2) was significantly higher than those of the control group who training only Kegel exercise (20,3±3,9) (p0,05). Performing abdominal exercises in addition to Kegel exercise is more effective in the increament of pelvic floor muscle strength and it starts to recover in earlier periods in reproductive age women with stress urinary incontinence. Both exercises are beneficial in the healing process of stress urinary incontinence.