Otoimmün tiroiditlerin tiroid maligniteleriyle olan ilişkilerinin araştırılması
Studying the potential association between autoimmune thyroiditis and thyroid cancers
  1. Tez No: 473913
  2. Yazar: SELMA FAZLIC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Nodülleri, Tiroid Kanserleri, Otoimmün Tiroiditler, Thyroid Nodules, Thyroid Cancers, Autoimmune Thyroiditis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid Kanserleri özellikle de Papiller Tiroid Kanseri en sık görülen endokrin bezi kanseri olup bütün kanserler içinde yaklaşık %1-2 oranında görülmektedir. Bu çalışmada Otoimmün Tiroiditin Tiroid Maligniteleriyle ilişkisi olup olmadığı araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma 01.01.2014-01.01.2016 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi/İzmir, Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'nde tiroid İİABX yapılan 966 hastanın retrospektif olarak klinik, görüntüleme ve laboratuvar verileri incelemeleri yapılmıştır. Otoimmün Tiroid ve tiroid biyopsisi veya tiroidektomi cerrahi patoloji sonucu benign/malign olan sonuçlar fT4, TSH, Anti-TPO, Anti-TG, MNG varlığı, dominant nodülün çapı, ekojenitesi, sınır özellikleri, kalsifikasyon, içinde kist yapısı varlığı, cinsiyet, yaş ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Tiroid ince iğne biyopsisi yapılan 966 hastadan 764'ü kadın (%79.1), 202'si erkek (%20.9), yaşları en az 18 en fazla 89, ortalama yaş 52,16 ± (12,91) olduğu, hastaların % 89'nun benign ve % 11'nin malign olduğu hesaplanmıştır. Hastaların % 71'nin eşlik eden otoimmun tiroidinin olmadığı, % 29'nun eşlik eden otoimmun tiroidinin olduğu tespit edilmiştir. Malign olan hastaların TSH ölçümlerinin (t=-2,00,p=0,04) ve nodül çap ölçümlerinin benign olan hastalara göre daha fazla olduğu (t= -3.07, p=0.01) ve malign olan hastaların benign hastalara göre daha genç yaşta oldukları (t=-5.32,p=0.01) tespit edilmiştir. Malign hastaların tespit edilen nodüllerindeki malign kalsifikasyon oranı benign hastalarınkine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir (x2=9.76, p=0.01). Otoimmun Tiroidili hastaların TSH (t= -5,17, p=0,01), ATG (t= -7.14, p=0.01) ve ATPO (t= -18.88, p=0.01) ölçümlerinin ve daha çok kadın cinsiyetinde (X2=11,40, p=0,01) ve hipotiroidi oldukları, dominant nodülerinin pür kist olduğu (X2=6,20, p=0,01) ve içyapıda kist olduğu saptanılmıştır (X2=13,10, p=0,01). Benign veya malign sonucu olan hastaların eşlik eden Otoimmun Tiroidi olma ve olmama oranlarının benzer düzeylerde olduğu görülmüştür (X2=1,23, p=0,31). Sonuç: Malign olan hastaların serum TSH seviyesinin diğer hastalara göre daha yüksek olduğu, tiroid nodül çapının daha fazla olduğu,tiroid nodüllerinde malign kalsifikasyonun daha fazla bulunduğu, tiroid otoimmünitesinin kadınlarda, dominant nodülü pür kist olan ve iç yapıda kist olan hastalarda daha fazla olduğu görülmüş, çalışmamıza göre Otoimmün Tiroidit ve Tiroid Kanserleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İntroduction: Thyroid cancers especially Papillary Thyroid Cancer are the most common endocrine cancer and is seen in rate 1-2% of total cancers. İn this study comparing the association between Autoimmune Thyroiditis and Thyroid Malignancies was intended. Methods: İn this study 966 patient were researched by examing of imaging, clinic and laboratory data since January 2014 until January 2016 in the Endocrinology and Metabolism Clinic in the Dokuz Eylul University Hospital in İzmir. Autoimmune Thyroid diseases results and thyroid biyopsy or thyroidectomy surgical pathology's benign/malign results were compared with fT4, TSH, Anti-TPO, Anti-TG, MNG, dominant nodule diameter, echogenicity, border features, calcifications, presence of cyst, sex and age. Results: From the total 966 patient whose thyroid biyopsy was made, 764 patient was female (79.1%) and 202 patient was male (20.9%). Patients' minimum age was 18, maximum age was 89, average age was 52.16 ± (12.91), 89% of total patient was benign and 11% was malign. 71% of total patient didn't have Autoimmune Thyroiditis and 29% patient had Autoimmune Thyroiditis. The patients with thyroid malignancy had higher TSH values (t=-2.00, p=0.04) and bigger dominant nodule (t= -3.07, p=0.01) and they were younger (t=-5.32,p=0.01) according to the benign patients . The patients with thyroid malignancy had more malign calcifications in their nodules according to patients with benign thyroid disease (x2=9.76,p=0.01). The patients who had Autoimmune Thyroiditis have higher measurement of TSH (t= -5.17, p=0.01), ATG (t= -7.14, p=0.01) and ATPO (t= -18.88,p=0.01), they were mostly female patients (X2=11,40, p=0,01) and they were hypothyroid. The number of patients with Autoimmune Thyroiditis had fine cysts in their nodules (X2=6,20, p=0,01) and they have had internal structure cysts in the dominant nodules (X2=13,10, p=0,01). İt was detected that the patients with benign or malign thyroid disease and Autoimmune Thyroiditis were in the similar rate (X2=1,23, p=0,31). Conclusion: The patients who had thyroid malignity had much higher measurement of TSH, they had bigger thyroid nodule in diameter and malign calcifications in their nodules according to the other patients. The number of female patients with Autoimmune Thyroiditis who had fine cysts with internal structure in their dominant nodules was much more than the other patients. As the matter of our research it was detected that there was no association between Autoimmune Thyroiditis and Thyroid Cancers.