Total kafa ışınlaması yapılan sıçanların dil dokusunda oksidan/antioksidan sistem üzerine propolis ve kafeik asit fenetil esterinin etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of propolis and caffeic acid phenethyl ester on the system of oxidan/antioxidan in the tongue tissue of rats exposed to total cranial irradiation
- Tez No: 473978
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Kafeik asit fenetil esteri, Propolis, Total antioksidan status, Total oksidan status, Radiation, Caffeic acid phenethyl ester, Propolis, Total antioxidan status, Total oxidan status
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, iyonize radyasyon sonucu oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerini önlemede propolis ve kafeik asit fenetil esterinin (KAFE) koruyucu etkilerinin olup olmadığını araştırmaya amaçladık. Çalışmada 54 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Çalışma grupları 3 tane kontrol, radyoterapi (R), propolis + R ve KAFE+R olmak üzere 6 alt gruptan oluştu. Kontrol grupları dışındaki grupların hepsine ilk gün 5 Gy'lik tek doz radyoterapi uygulandı. Propolis ve KAFE'nin koruyucu etkilerinin olup olmadığını tespit etmek için dil dokusunda biyokimyasal parametreler spektrofotometre yöntemiyle ölçüldü. Propolis + R grubundaki total SH değerleri diğer tüm gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edildi. R grubunda PON değerleri anlamlı şekilde diğer tüm gruplardan daha düşük olduğu bulundu. Propolis + R grubundaki TAS değerleri normal kontrol grubu hariç diğer tüm gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek idi. Oksidan paremetreler açısından yapılan analizler neticesinde R grubunda LOOH, TOS, XO ve OSİ değerleri diğer gruplardan ististiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca KAFE+R'nın kontrol grubundaki OSİ değerleri, propolis+R'nın kontrol grubu hariç diğer tüm gruplarla karşılaştırıldığında aynı zamanda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Bu sonuçlar propolis ve KAFE iyonize radyasyonun oluşturduğu hasarına karşı antioksidan etki gösterdikleri ve iyonize radyasyonun zararlı etkilerine karşı bu maddelerin kullanılmasının yararlı sonuçlar sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the protective effects of propolis and caffeic acid phenethyl ester (CAPE) in preventing harmful effects of free radicals resulting from ionizing radiation. In this study, 54 male Wistar-Albino rats were used. The study groups consisted of 6 subgroups consisting of 3 control, radiotherapy (R), propolis + R and CAPE + R All of the groups except the control groups received a single dose of 5 Gy of radiotherapy on the first day. Biochemical parametres of the tongue were measured by spectrophotomety method in order to determine whether propolis and CAPE have protective effects or not. The total SH values in the propolis + R group were found to be statistically significantly higher than in all other groups. In group R, PON values were found to be significantly lower than in all other groups. The TAS values in the propolis + R group were statistically significantly higher when compared to all other groups except the normal control group. As a result of the analyses in terms of oxidant parametres, it was determined that LOOH, TOS, XO and OSI values in group R were significantly higher than the other groups. In addition, the OSI values in the control group of CAPE + R were found to be statistically significantly higher when compared to all other groups except the control group of propolis + R. These results suggest that propolis and CAPE have antioxidant effects against the damage caused by ionized radiation and the use of these substances against the harmful effects of ionized radiation will provide beneficial results.