A Knowledge based prototype advisory expert system for productivity improvement in construction
İnşaat endüstrisinde verimliliğin artırılmasına yönelik bilgi tabanlı bir prototip danışman uzman sistem
- Tez No: 47399
- Danışmanlar: PROF.DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Simulasyon, Yapay Zeka, Verimliliğin Geliştirilmesi, İnşaat Sektörü iv, Expert Systems, Computer Simulation, Artificial Intelligence, Productivity Improvement, Construction Industry. m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
öz İNŞAAT ENDÜSTRİSİNDE VERİMLİLİ?İN ARTIRILMASINA YÖNELİK BİLGİ -TABANLI BİR PROTOTİP DANIŞMAN UZMAN SİSTEM Alkoç, Ediz Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat Erbatur Haziran 1995, 205 sayfa Bu tez“Site Expert”adını taşıyan bilgi tabanlı bir prototip uzman sistemin geliştirilmesi üzerinedir. Site Experfin amacı inşaat sektöründe çalışanlara, şantiyelerde verimliliğin arttırılması yönünde bilgi vermektir. Sistem, işçi verimliliği ve şantiye düzeni ile beton dökümü, kalıp ve demir işçiliği yöntem ve sürelerini içeren tavsiyeler vermektedir. Site Expert bilgi mühendisinin kendi bilgisinin yanısıra, uygulamada deneyimli uzmanlardan, literatürden ve şantiyede kaydedilmiş verilerden toplanan bilgiyi kullanmaktadır. Ayrıca, inşaat sektörünün doğal olarak içerdiği gelişigüzelliği yansıtmak amacı ile beton işleri için simulasyon modelleri geliştirilmiş ve bunlardan elde edilen sonuçlar da bilgi tabanında girdi olarak kullanılmıştır. Bu sistem yapay zeka tekniklerini kullanarak, inşaat bilgisinin uzmanlardan diğer uygulayacılara geçmesini sağlamak amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A KNOWLEDGE-BASED PROTOTYPE ADVISORY EXPERT SYSTEM FOR PRODUCTIVITY IMPROVEMENT IN CONSTRUCTION Alkoç, Ediz Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Fuat Erbatur June 1995, 205 pages This thesis is concerned with the development of a prototype knowledge-based expert system: Site Expert. Site Expert is aimed at advising the practitioners of construction about productivity improvement at construction sites. The system gives advice on labor productivity, site layout, and methods and rates of concreting, formworking, and reinforcement fixing operations. Site Expert uses knowledge from construction experts, from text books and data recorded at site, as well as knowledge engineer's own knowledge. Additionally, in order to reflect the inherent randomness In construction, simulation models have been developed for concreting activities and the output of these models have been used as an input to the knowledge-base. This system provides transfer of construction knowledge from experts to the other practitioners of construction by using artificial intelligence techniques.