Gaziantep ili şehitkamil ve şahinbey ilçeleri halk eğitim merkezleri el beceri bayan kursiyerlerinde kilofobi ve benlik saygısı ilişkisi
The relationship between the fatphobia and the self-esteem in females trainees of public education center-hand skills courses in şehi̇tkami̇l and şahi̇nbey, Gazi̇antep city
  1. Tez No: 473999
  2. Yazar: SİBEL KIYMACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kilofobi, Benlik Saygısı, Kadın Obezitesi, Fatphobia, Self-Esteem, Women Obesity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Gaziantep ilinde kadınların kilofobi ve benlik saygısı düzeylerinin ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan 600 kadına Sosyodemografik özellikler anketi, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Kilofobi Ölçeği uygulanarak ekim-aralık 2012 arasında gözlem altında yapılmıştır. Veriler NCSS 2007 programı kullanılarak değerlendirmede, ort.,standart sapma, frekans, ve Student's t, One-way ANOVA, Bonferroni Kruskal Wallis, Mann Whitney U., Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Kadınların yaşları, BKİ ölçümleri, evlilik süreleri arttıkça benlik saygısının azaldığı, eğitim düzeyinin yükseldikçe benlik saygısının da arttığı görülmüştür. Evde 2 – 4 kişi yaşayan ve çocuğu olmayan kadınların benlik saygılarının, evde 5 – 8 kişi yaşayan ve 4 ve üzeri çocuk sahibi olan kadınlardan daha yüksek saptanmıştır. Beslenme eğitimi alan, beslenme konularıyla ilgilenen ve ara öğün yemeyen kadınların benlik saygılarının, beslenme eğitimi almayan, beslenme konularıyla ilgilenmeyen ve ara öğün yiyen kadınlara göre daha yüksek saptanmıştır. Kadınların yaşları arttıkça kilofobilerinin arttığı, çekirdek aile yapısına sahip, eğitimi ilkokul ve altı olan, evde yaşayan kişi sayısı 2-4 arasında olan ve ara öğün yiyen kadınların, geniş aile yapısına sahip, eğitimi ortaokul olan, evde yaşayan kişi sayısı 5–8 arası ve ara öğün yemeyen kadınlardan daha fazla kilofobi yaşadıkları görülmüştür. Coopersmith Benlik Saygısı Puanı ile Kilofobi Puanı arasındaki negatif yönlü ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir(p>0,05). Araştırmaya katılanların yaklaşık üçte biri beslenme eğitimi almış ve beslenme konularıyla ilgilenmektedir. Kadınların çoğu evlendikten sonra kilo aldığını, üçte biri kendilerinin biraz kilolu olduğunu belirtmiştir. Fiziksel sağlık ile benlik saygısı arasında ilişki vardır. Benlik saygısını yükseltmek için obeziteden kaçınma, bedenin hoşlanılan yönlerine odaklanma, bireyin kendisini başkaları ile karşılaştırmaktan kaçınması, sağlıklı gıdalar yemesi ve mümkün olduğu kadar günlük hayatta aktif bir yaşam sürmesi önerilerimiz arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the relation between fat-phobia and self-esteem levels of women in the city of Gaziantep. The study was conducted between October-December 2012 with 600 women participants. Participants were asked to complete the sociodemofraphic form, the Coopersmith Self-Esteem Scale and the Fat-Phobia Scale under observation. Mean, standard deviation, frequency, Student's t, One-way ANOVA, Bonferroni Kruskal Wallis, Mann Whitney U. Pearson correlation analysis was performed using the NCSS 2007 program for statistical evaluation. It was seen that in the participant women, increases in age, BMI and marital duration were associated with decreases in self esteem levels and as the education levels increased levels of self esteem increased. The self esteem of women with 2-4 family members and with non-children was found to be higher than women with 5-8 family members and with 4 and more children. Women who were educated about nutrition, who were interested in nutrition issues and who were not used to eat snacks were found to have higher self esteem levels than women who did not take nutrition education, did not care about nutrition issues and used to eat snacks. It was seen that; in the participant women as their ages increases, their levels of fat-fobia else increases and women with nucleer family, with education level of primary school or lower, with family of 2-4 members and used to eat snacks had higher levels of fat-phobia when compaired to women with extended family structure, with educational level of middle-school, with family of 5-8 members and not used to eat snacks. The negative correlation between Coopersmith Self-Esteem Score and Fat-Fobia Score was not statistically significant(p>0.005). Approximately one third of the participants had taken nutrition education and was interested in nutrition issues. Most of the women stated that they got weight after they got married, and the third one stated that they were a little overweight. There is a relationship between physical health and self-esteem. In order to raise self-esteem we suggest avoiding from obesity, shifting attention to pleasant aspects of the own-body, avoiding comparing the individual with others, eating healthy foods and living an active life as much as possible in daily life.