Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde izlenen kandidemi olgularının epidemiyolojik özellikleri ve risk faktörlerinin belirlenmesi
The determination of risk factors and epidemiologic features of candidemia patients admitted in Suleyman Demirel University Research and Practice Hospital
  1. Tez No: 474048
  2. Yazar: GÜLEN GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: C.albicans, Candida türleri, epidemiyoloji, kandidemi, risk faktörleri, C.albicans, Candida species, candidemia, epidemiology, risk factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde İzlenen Kandidemi Olgularının Epidemiyolojik Özellikleri ve Risk Faktörlerinin Belirlenmesi İnvazif Candida enfeksiyonları günümüzde farklı hasta gruplarında giderek artan sıklıkta görülmeleri nedeniyle önem kazanmaktadır. İnvazif Candida enfeksiyonlarının yarısını oluşturan kandidemilerin tanısını koymak zor olmakla birlikte bu enfeksiyonlar ciddi morbidite ve mortalite nedeni olduğundan risk faktörlerinin belirlenerek antifungal tedavinin erken başlanması önemlidir. Bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasında üç yıllık süre içerisinde hastanede yatan hastalarda gelişen kandidemi sıklığı, kandidemi epidemiyolojisi, kandidemi ile ilişkili risk faktörlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 1 Ocak 2013-31 Aralık 2015 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yatan ve en az bir kan kültüründe Candida türlerinden biri üreyen 18 yaş ve üzeri erişkin hastalar dahil edildi. Kandidemi gelişmiş hastalar arasından dosya bilgilerine tam ulaşılan ve bire bir (1 hasta-1 kontrol) uygun kontrol sağlanan 76 erişkin hasta risk faktörleri açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda en sık izole edilen tür C.albicans olmuştur. Tüm Candida türleri arasında flukonazole direnç oranı % 11,1 olarak saptanmıştır. Ayrıca kandidemi gelişimi ile ilgili irdelenen risk faktörlerinden, chi-quare testi analiz sonucuna göre, yoğun bakım ünitesinde 15 günden fazla yatış, üretral kateterizasyon, santral venöz kateter varlığı, total paranteral nutrisyon kullanımı, CRP değerleri, 3 grup ve üzerinde antibiyotik kullanımı kandidemi gelişimi açısından istatiksel olarak anlamlı bulundu. Çok-değişkenli logistik regresyon analizinde ise ≥ 3 grup antibiyotik kullanımı(OR 18,7 (225,77±1,55)) ve total parenteral nutrisyon kullanımı (OR 3,8 (14,96±1,00)) bağımsız risk faktörü olarak bulundu. Olgularımızda görülen mortalite oranı ise % 65,8 olarak saptanmıştır. Kandidemi mortal seyredebilen ciddi bir enfeksiyon hastalığı olup riskli grupların saptanması ve bunlara yönelik erken tedavi başlanması önem arz etmektedir ancak bu konuda yapılacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Determination of Risk Factors and Epidemiologic Features of Candidemia Patients Admitted in Suleyman Demirel University Research and Practice Hospital Invasive Candida infections are becoming more important today because they are seen in different patient groups more commonly. To diagnose the candidemias which compose half of the invasive Candida infections is difficult; but because these infections cause serious morbidity and mortality determining the risk factors and begining of the antifungal treatment early is important. The aim of this retrospective case-control study is to determine the rate of candidemia in the hospitalized patients, candidemia epidemiology and it's related risk factors in the period of 3 years. The inpatients older than 18 yrs old who were treated in Suleyman Demirel University Research and Practice Hospital between 1 January 2013-31 December 2015 and have at least one blood culture positive for Candida species were included in our study. From the patients with Candidemia the 76 adults whose patient files were completely avaliable and who have one to one control (1 patient-1 control) were evaluated for risk factors retrospectively. The most commonly isolated species is C.albicans. Above all Candida species the rate of resistance to fluconazole is calculated as 11,1% According to the chi-quare test analysis the risk factors for Candidemia are; staying in Intensive Care Unit longer than 15 days, urethral catheterization, central venous catheterization, total parenteral nutrition, CRP values, 3 and more groups of antibiotic usage. These factors have been found to be statistically meaningfull. According to the Multi-variate logistic regression analysis ≥ 3 groups of antibiotics (OR 18,7(225,77±1,55)) and total parenteral nutrition (OR 3,8 (14,96±1,00)) have been found to be independent risk factors. The mortality rate of our cases have been calculated as % 65,8. Candidemia is a serious infectious disease which can cause mortality. So the determination of risky groups and to begin the treatment early is important. There is a need for more comprehensive studies about this subject.