Malign melanomlarda CD271 ve braf ekspresyonunun klinikopatolojik parametrelerle ve prognoz ile ilişkisinin immunhistokimyasal yöntemle araştırılması
Investigation of the relationship between CD271 and braf expression with clinicopathological parameters by immunohistochemical method in malignant melanoma
  1. Tez No: 474049
  2. Yazar: AFİFE UĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: BRAF, CD271, immunhistokimya, malign melanom, prognostik faktörler, BRAF, CD271, immunohistochemistry, malignant melanoma, prognostic factors
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Malign melanomun (MM) en önemli prognostik faktörleri patolojik evreleme ve metastaz varlığıdır. Patolojik evrelemede tümör boyutu, invazyon derinliği, ülserasyon, mitotik indeks önemlidir. Çalışmamızda BRAF V600E ve CD271'in immunhistokimyasal ekspresyonları ile klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmamız Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda Aralık 2010 - Mayıs 2017 tarihleri arasında tanı almış 47 MM olgusu vardır. Olgular AJCC 7. basımındaki evreleme sistemine göre primer MM'lu hastaların 1'i (%5,8) evre 1A, 1'i (%5,8) evre 1B, 4'ü (%23,5) evre 2A, 3'ü (%17,6) evre 2B, 8'i (%47) evre 2C bireylerden oluşurken metastatik MM'lu bireylerin 9'u (%30) evre 3 iken, 21'i(%70) evre 4'ten oluşmaktaydı. Çalışmamızda Primer MM'u olan bireylerin yaşları 35-93 arasında değişmekte olup ortalama 64,12 ± 20,35, metastatik MM grubundaki bireylerin yaşları 35-89 arasında değişmekte olup ortalama 69 ± 13,42 idi. Yaş yönünden iki grup arasındaki fark anlamlı bulunmadı. Primer MM'lar ve metastatik MM'lar karşılaştırıldığında ülserasyon, mitotik indeks açısından aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, Breslow tümör kalınlığı, lenfositik infiltrasyon, pigmentasyon, CD271 ve BRAF V600E ekspresyonu açısından aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sağkalım ile ilişkilerine bakıldığında Breslow tümör kalınlığı, ülserasyon, BRAF V600E ekspresyonu şiddeti, BRAF V600E ekspresyonu olmayanlar ile olanlar arasındaki ve BRAF V600E ekspresyon şiddeti 3+ olanlar ile diğerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Cinsiyet, pigmentasyon, BRAF V600E ekspresyon yüzdesi, CD271 ekspresyon şiddeti, CD271 ekspresyon yüzdesi ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuçta, BRAF V600E ekspresyonu prognoz ile ilişkili gözükmektedir. BRAF V600E ekspresyonu olmayanlarda yüksek sağkalım oranları varken ekspresyon şiddeti arttıkça sağkalım düştüğünü düşündürdü.
Özet (Çeviri)
The most important prognostic factors of malignant melanoma (MM) are metastasis and pathological staging. The sizes of the tumor, depth of the invasion, ulceration, mitotic index are important for pathologic staging. In the current study, we aimed to investigate the immunohistochemical expressions, clinicopathological parameters and their relations between prognosis of BRAF V600E and CD271. In the current study we determined 47 MM in Department of Pathology, School of Medicine, Suleyman Demirel University between December 2010 and May 2017. Cases were classified according to the 7th edition of AJCC. 1 of (5,8%) MM patients were stage 1A, 1 of (5,8%) MM patients were stage 1B, 4 (23,5%) of MM patients were stage 2A, 3 of (17,6%) MM patients were stage 2B, 8 of (47%) MM patients were stage 2C, 9 of (30%) MM patients were stage 3, 21 of (70%) MM patients were stage 4. The age range of the primary MM patients was between 35 and 93 years old and the age average of the patients was 64,12 ± 20,35. The age range of the metastatic MM patients was between 35 and 89 years old and the age average of the patients was 69 ± 13,42. When compared the ages, we did not determine any statistical significance between these two groups. When comparing primary MM and metastatic MM, statistical significant was determined for ulceration, mitotic index. However we did not determine any statistical significant between Breslow tumor thickness, lymphocytic infiltration, pigmentation, expressions of CD271 and V600E. Statistical significance was determined when compared with survival and Breslow tumor thickness, ulceration, the expression intensity of BRAF V600E, between those with and without expression of BRAF V600E and which has the BRAF V600E expression intensity as 3+. We did not determine any statistical significance between gender, pigmentation, BRAF V600E percentage of expression, CD271 expression intensity and survival. As summary, BRAF V600E expression seems to be related with prognosis. Patients without BRAF V600E expression have high percentage of survival. However, our results suggest that the survival rate decreases as the expression intensity increases.