Polymerization of beta-butyrolactone by the pruitt-baggett catalyst
- Tez No: 47408
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polymerization, Pruitt-Baggett Catalyst, P-Butyrolactone, Evolved Gas. IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz p-BUTÎROLAKTONUN PRUITT-BAGGETT KATALİZÖRÜ İLE POLİMERİZASYONU AL-TALAFHA, Mohammad Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yönetcisi: Prof. Dr. Kemal Alyürük Temmuz 1995, 60 sayfa Demir(III) klorürun propilen oksitle verdiği katılma ürünü su ile tepkimeye sokularak bir seri Pruitt-Baggett tipi katalizörler hazırlandı. Bu işlemlerde kullanılan su/demir ( = r ) mol orarun; oluşan katalizörün P-BL polimerleşmesindeki katalitik etkinliğini belirlediği saptandı. Katalizör etkinliğin r değerinin artması ile hızla arttığı ve r = 0.67 oranı için bir maksimumdan geçtiği, ancak artan r değerleri ile azalıp nerdeyse kaybolduğu bulundu. Polimerleşme deneyleri sırasında sık sık polimerleşme kaplarının tehlikeli şekilde patlamaları ile karşılaşıldı. Araştırmanın bu aşamasında, patlamaya neden olan tepkimeler aynntlı olarak incelendi. Sonuç olarak P-BL halkasında karbon- karbon bağlan ile birlikte oksijen-alkail bağlarının da kırılıp patlamaya neden olan karbon dioksit ve propilen gazlarının oluştuğu bulundu.Polimerik ürünün incelenmesi, büyüyen zincir ucunun dekarboksilasyonu bir fantom polimer oluşmadığını ancak poli(P-hidroksi bütirat) polimerinin oluştuğunu gösterdi. Anahtar Kelimeleri: Pruitt Baggett Katalizörü, P-Butirolakton, Oluşan Gaz. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION OF J3-BUTYROLACTONE BY THE PRUITT-BAGGETT CATALYST AL-TALAFHA, Mohammad Ms. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Kemal AL YÜRÜK July 1995, 60 pages The Pruitt-Baggett type catalysts were prepared by treating an adduct of iron(HI)chloride and propylene oxide with water. The molar ratio of water / iron (= r) characterizes the activity of these catalysts in the polymerization of racemic P- butyrolactone. It was found that the activity first increased with the increase of r, which reached a maximum when r = 0.67, then it decreased and almost vanished with increasing the value of r. In the course of this research, frequent explosions of the polymerization tubes were encountered. Therefore, reactions leading to explosions were studied in some details. It was found that a carbon-carbon bond plus oxygen-alkyl bond 111scissions in the P-BL ring opening were responsible for the formation of carbon dioxide and propylene gases, which eventually led to explosions. The study of polymeric product showed that the polymer was not a phantom polymer due to decarboxylation of the growing chain end but it was poly(-P- hydroxybutyrate).