A Spatial data structure and a graphical interface for fire management systems
Ateş idare sistemleri için bir uzaysal veri yapısı ve grafik arayüz
- Tez No: 47422
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN NEFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ateş İdare Sistemleri, Dörtlü Ağaç, Uzaysal Veri Yapılan, Taktik Komuta Sistemleri iv, Fire Management Systems, Quadtree, Spatial Data Structures, Tactical Command Systems in
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ATEŞ İDARE SİSTEMLERİ İÇİN BİR UZAYSAL VERİ YAPISI VE GRAFİK ARAYÜZ ÇAYIRCI, Erdal Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan NEFTÇİ Ekim, 1995, 126 sayfa Bu çalışmamızda, taktik ve operasyonel muharebe sahası komuta sistemleri için yeni bir yaklaşım tasarladık. Tasarımımız, grafik arayüz ve ışık kalemi kullanımı nedeniyle çok sayıda avantaj sağlamaktadır. Tasarımımızın temel ihtiyaçlarım belirlemek için, komuta sistemlerine ait bir alt sistem üzerinde yoğunlaştık. Seçtiğimiz alt sistem görmeyerek ateşler (havan ve topçu silahlannm ateşleri) için kullanılan ateş idare sistemleridir. Tespit ettiğimiz anahtar ihtiyaçlardan birisi komuta sistemleri tarafından ihtiyaç duyulan her türlü topografik bilgiyi saklayabilecek bir uzaysal bilgi sistemidir. Bilinen uzaysal veri yapılan ve uygulamaları üzerinde geniş bir araştırma yaptık. Bizim ihtiyaçlarımızı karşılayan bir uzaysal veri yapısı bulamadığımız için ikili grid kütüğü ve topografik dörtlü ağaç veri yapılarım geliştirdik. Son olarak tasarımımızı ve veri yapılarımızı denemek için iki uygulama geliştirdik. Bunlardan ilki bizim tarafımızdan geliştirilen veri yapılarım kullanarak haritaları sayısallaştirmakta, diğeri ise bu sayısal haritaları kullanarak ateş idare sistemleri için grafik arayüz sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SPATIAL DATA STRUCTURE AND A GRAPHICAL INTERFACE FOR FD3E MANAGEMENT SYSTEMS ÇAYIRCI, Erdal M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan NEFTÇİ October, 1995, 126 pages In this study, we introduce a new approach for the design of tactical and operational combat field command systems. Our design has numerous advantages due to the use of graphical interface and light pen. We focused on a key subsystem of overall command system to determine the basic requirements of our approach, namely the fire management system for indirect fires (fires of mortars and artilery guns). One key requirement that we have determined is a spatial information system which stores all sort of topographical information needed by the command systems. We made an extensive survey of the known spatial data structures and applications. Since we could not find any spatial data structure that can satisfy all of our constraints, we developed tiie binary grid tree and the topographical quadtree. Lastly, we implemented two applications to examine our design and the developed data structures. The first one digitizes the map sheets by using the data structures developed by us and the second provides a graphical interface for the fire management systems by using these maps.