Polis meslek yüksek okulunda okuyan öğrencilerin sosyo-ekonomik durumları ve spor yapma düzeylerinin belirlenmesi
Is to specify socio-economic situations and exercising levels of police officer candidates who have training in police vocational high school
  1. Tez No: 474513
  2. Yazar: GÖKHAN BİÇİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Police Officer Candidates, Police Vocational High School, Exercising Level, Socio-economic Situation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, Polis Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim gören polis memuru adaylarının sosyo–ekonomik durumlarını, spor yapma düzeylerini ve polislik mesleğini tercih etme nedenlerini belirlemek için yapılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim gören erkek öğrencilerin tamamı oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini, Kırıkkale Polis Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim gören 351'i 1. sınıf öğrencisi, 249'u 2. sınıf öğrencisi toplam 600 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda elde dilen veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda analiz edilmiştir. Öncelikle araştırmada kullanılan ölçeklere ait güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin anket sonuçları frekans ve yüzde olarak yorumlanmıştır. Araştırma kapsamına giren polis memuru adayı öğrencilerin kişisel göstergelerinin değerlendirilmesinde yüzde dağılımları esas alınmıştır. Hipotezleri test etmek için grup istatistikleri, bağımsız örneklem t-testi ve homojen varyans testi kullanılmıştır. Anketteki sorulara verilen eksik cevaplar lineer interpolasyon yöntemi aracılığıyla tamamlanmış ve Cronbach's Alpha değeri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda örneklem grubumuzun büyük çoğunluğunun büyükşehir ve şehirden geldiği ve Düz Lise veya Anadolu Liselerinden mezun oldukları anlaşılmaktadır. Adayların büyük çoğunluğu 2 veya 3 çocuklu, genellikle eğitim-öğretim seviyesi düşük (ilköğretim-ortaöğretim) ailelerden gelmektedirler. Ülkemizdeki genel eğitim istatistiklerine uygun olarak babaların eğitim düzeyleri annelerin eğitim düzeyinden daha yüksektir. Adaylar ailelerinin gelir seviyelerine göre incelendiğinde, düşük ve orta gelirli ailelerden gelen aday sayısı oldukça fazladır. Örneklemin büyük oranı polislik mesleğinin seçilme nedenlerini“ideallerinde meslek”olarak açıklarken“kısa yoldan meslek sahibi olmak için bu mesleği seçtiğini”ifade edenlerin de sayısı oldukça fazladır. Anahtar Kelime: Polis Memuru Adayları, Polis Meslek Yüksek Okulu, Spor Yapma Düzeyi, Sosyo-Ekonomik Durum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this research: Is to specify socio-economic situations and exercising levels of police officer candidates who have training in Police Vocational High School. Target population of this research consists of 1. and 2. grade students of Kırıkkale Police Vocational High School in 2013-2014 educational year. In the sample of this research a total of 600 male students take part; 351 first-year students and 249 second-year students who are having training in Kırıkkale Police Vocational High School. The data obtained at the end of the research was analysed in accordance with the objectives of this research. Primarily; reliability analyses belonging to the scales used in the research were done. The data obtained via surveys was analysed by use of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package programme. The survey results of PVHS studentsareinterpreted as frequencyandpercentage. Thepercentagedispersion of thepersonalindicators of the poliçe officercandidateswhowereincluded in thesurveywastakenintoconsideration. Groupstatistics, independentsample t-test andhomogeneousvariance test wereusedto test hypotheses. Incompleteanswerstothequestions in thesurveycompleted through linear interpolation method and Cronbach's alpha value was calculated. As a result of the research, it is understood that the vast majority of our sample group comes from metropolitan and city and they graduate from High School or Anatolian High School.The vast majority of candidates come from families with 2 or 3 children, usually at the lower education level (primary-secondary school).In accordance with the general education statistics of our country, the education level of the fathers is higher than the education level of the mothers.When candidates are examined according to their income level, the number of candidates from low and middle income families is quite high.A great deal of the sample explains the reasons for choosing the policing profession as“a profession of their ideals”and the number of people who say“they chose this profession to have a jobin a short way”is quite large.