Subkutan heparin uygulanan hastalarda soğuk uygulamanın ekimoz ve ağrı oluşumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of cold application on ecchymosis and pain in patients administered subcutaneous heparin
  1. Tez No: 474583
  2. Yazar: CEVAHİR İLKİM BULDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. FATMA İLKNUR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Subkutan enjeksiyon, düşük molekül ağırlıklı heparin, soğuk uygulama, ekimoz, hematom, ağrı, hemşire, Subcutaneous injection, low molecular weight heparin, cold application, ecchymosis, hematoma, pain, nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Subkutan Heparin Uygulanan Hastalarda Soğuk Uygulamanın Ekimoz ve Ağrı Oluşumu Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017 Bu çalışmanın amacı; ürolojik cerrahi sonrası subkutan düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) uygulanan hastalarda soğuk uygulamanın, ekimoz ve ağrı oluşumu üzerine etkisini karşılaştırmaktır. Çalışma randomize kontrollü bir çalışma olarak Ocak-Haziran 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında; subkutan enjeksiyon öncesi 'Hastaların Tanıtıcı Özellikleri ve Tıbbi Bilgilerine İlişkin Veri Toplama Formu', 'Görsel Analog Skala (Visual Analogue Skala-VAS)' ve 'Subkutan Enjeksiyon Sonrası İzlem Cetveli' kullanılmıştır. Hastalar, enjeksiyon öncesi iki dakika soğuk uygulama yapılan gruba 26, enjeksiyon öncesi beş dakika soğuk uygulama yapılan gruba 26 ve herhangi bir uygulama yapılmayan kontrol grubuna 26 kişi olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan tüm hastalara 0.4 ml de 40 mg enoksaparin sodyum içeren kullanıma hazır enjektörlerle, standart subkutan heparin enjeksiyon protokolü kullanılarak enjeksiyon yapılmıştır. Tüm gruplara enjeksiyon sonrası VAS, 48 ve 72 saat sonra ekimoz ve hematom gelişimi ve boyutu değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmada ekimoz varlığı açısından, enjeksiyon öncesi hem 2 dakika hem de 5 dakika soğuk uygulama etkili çıksa da, 2 dakika soğuk uygulama yapılan grupta ekimoz boyutunun daha küçük olduğu saptanmıştır. Ağrı skoru açısından ise, soğuk uygulama yapılan gruplarda ağrı skorları, kontrol grubuna göre daha az bulunmuştur. Bu çalışmaya göre subkutan enjeksiyon öncesinde soğuk uygulama yapmanın ekimoz ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca 2 dakika soğuk uygulamanın ekimoz açısından daha etkili olduğu ve klinik pratikte uygulanabileceği saptanmıştır. Çalışma, subkutan enjeksiyon öncesi soğuk uygulama yapılmasının, subkutan enjeksiyon sonrası ekimoz ve ağrı oluşumuna olumlu etkileri olduğunu göstermektedir ve hemşirelik uygulamaları için önemli bir kanıt niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of The Effect of Cold Application on Ecchymosis and Pain in Patients Administered Subcutaneous Heparin, Medical Sciences University, Gülhane Medical Sciences Institute, Nursing Program, Postgraduate Thesis, Ankara, 2017 The aim of this study; was to compare the effect of cold application on ecchymosis and pain in patients administered subcutaneous low molecular weight heparin (LMWH) after urological surgery. The study was conducted as a randomized controlled study between January-June 2017.Data were collected by using; 'Data Collection Form for the Descriptive Characteristics and Medical Information of Patients', 'Visual Analogue Scale (Visual Analogue Scale - VAS), 'Subcutaneous Post-Injection Monitoring Scale'. Patients were divided into three groups: 26 patients to the group of cold application for 2 minutes before injection, 26 patients to the group of cold application for 5 and 26 patients for control group which wasn't received any intervention. All patients were injected with prefilled syringe containing 0.4 mg enoxaparin sodium at 40 mg, using standard subcutaneous heparin injection protocol. All groups evaluated for VAS after injection; ecchymosis and hematoma development and size evaluation after 48 and 72 hours. In the study, it was determined that both 2 minutes and 5 minutes of cold application before the injection were effective in terms of ecchymosis, but the ecchymosis size was smaller in the 2 minutes cold application group. In terms of pain score, the pain scores in cold-applied groups were found to be less than those in the control group. According to this study, cold application before injection was found to be effective in decreasing ecchymosis and pain. It was also found that 2 minutes of cold application was more effective in ecchymosis and could be applied in clinical practice. This study demostrated that cold application before the injection had positive effects on ecchymosis and pain formation after subcutaneous injection and it is an important evidence of nursing practice.