Acil serviste pulmoner emboli tanısı alan 50 yaş üstü hastalarda mevcut D-dimer cut-off değerleri ile yaşa bağlı hesaplanan D-dimer değerlerinin tanıdaki duyarlılıklarının karşılaştırılması
There is difference between present D-dimer values and age-adjusted D-dimer (ageX10) values in diagnosis as pulmonary embolism of patient over 50 years on emergency services
  1. Tez No: 474607
  2. Yazar: FERKANT GÖKHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Chest Diseases, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, D-dimer, yaşa bağlı D-dimer, Pulmoner BT anjio, Pulmonary embolism, D-dimer, age-adjusted D-dimer, Pulmonary CT anjiography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Pulmoner emboli mortalite ve morbiditesi yüksek, tekrarlayabilen, bazen tanısı güç olan önlenebilir bir hastalıktır. Tanı koyma da kılavuzlar her ne kadar çeşitli stratejiler ve tablolar geliştirmişse de yıllar için de yeni, ucuz, hastaya zarar vermeyen tanı yöntemlerin bulunmasına ve mevcut yöntemlerin de modifiye edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan biri olan D-dimerin de acil serviste kullanımı özellikle düşük ve orta risk skoruna sahip hastalar da tanıyı dışlamak adına önemlidir. Bu çalışmanın amacı, 50 yaş üstü hastalarda, mevcut D-dimer değerleri ile yaşa bağlı D-dimer (YaşX10) değerlerinin tanı koyma ve daha doğrusu tanıyı dışlama noktasında fark olup olmadığını göstermektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; 1 Ocak 2010 ve 31 aralık 2016 tarihleri arasında Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi acil servise gelen ve pulmoner emboli şüphesi ile pulmoner BT anjio çekilen 50 yaş üstü 649 hasta restrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların mevcut D-dimer cut-off seviyeleri ile hesaplamış olduğumuz yaşa bağlı D-dimer seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamız da; D-dimer'in cut-off değeri 500 ng/ml olarak alındığı zaman pulmoner emboliyi dışlamak adına negatif prediktif değer % 92,36 olarak bulunmuş. Bununla birlikte, cut-off değeri yaşa bağlı olarak hesaplandığı zaman ise bu değerin % 94,5' a yükseldiği gözlemlenmiştir. PE yi ekarte etmede açısından yine standart D-dimer ile değerlendirilen hastaların % 27' si nde tanı dışlanırken, yaşa bağlı hesaplanan D-dimer ile bu oran % 36 lara kadar çıkmıştır. Değerlendirmeye tabi tutulan 649 hasta da, referans aralığı 0-500 ng/ml olan D-dimer testi sonucu yüksek olarak tespit edilen 505 hastanın 47'si yaşa uyarlanmış D-dimer değerlerine göre normal değerler aralığında yer almış ve bu hastaların hiçbirinde PE saptanmamıştır. Sonuç: Yaşa bağlı olarak hesaplanan D-dimer seviyeleri 50 yaş üstü hastalarda ileri tetkik açısından olası görüntüleme yöntemlerinin ihtiyacını azaltmaktadır ve standart D-dimer (eşik değer 500 ng/ml) değerine göre daha doğru sonuçlar vermektedir. Elde ettiğimiz bulgular, yaşa bağlı olarak hesaplanan, D-dimerin acil servislerde uygulanabilirliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background and Aim: Pulmonary embolism is a preventable disease that is sometime difficult to diagnosed, can be recurrent and has a high morbidity and mortality. Despite the fact that the guideliness have developed various strategies and tables over the decades, there is a need to find new, inexpensive, non-destructive diagnostic methods and to modify existing methods. One of these, D-dimer, is also important for the emergency department to exclude patients with low and moderate risk scores about pulmonary embolism (PE). The aim of this study is to determine that is there difference between present D-dimer values and age-adjusted D-dimer (ageX10) values in diagnosis of patient over 50 years. Materials and Methods: In this study; 649 over 50 years patients who performed pulmonary CT angiography for PE suspected were researched on emergecy services of Antalya Research and Training Hospital between January 1, 2010 and December 31, 2016. According to data, we compared present D-dimer and age-adjusted D-dimer values of the patients. Findings: In our study, while the cut-off value of D-dimer was measured as 500 ng/ml, the negative predictive value was 92.36%, it was found that 94.5 for age-adjusted D-dimer. In terms of rule-out PE, 27% of the patient was excluded by standard D-dimer values, this ratio increased to 36% with age-related D-dimer. Of the 649 patients who were evaluated, 47 of 505 patients with a D-dimer test result higher than 500 ng/ml in the reference range were within the normal range of age-adjusted D-dimer values, and PE was not detected none of these patients. Results: Age-adjusted D-dimer levels, reduce the need for further imaging in elderly patients and provide more accurate results than standard D-dimer (threshold value of 500 ng /ml). Our findings support the feasibility of this new form of D-dimer in emergency services.