İnternet oyunu oynama bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde ebeveyn tutumunun incelenmesi
Analysis of parental attitude in child and adolescents with internet gaming disorder
- Tez No: 474634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL KARAÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu, Anne-Baba tutumları, Eş Hastalanım, Intenet Gaming Disorder, Parental Attiture, Comorbidity, Adolescence Contact address: [email protected]
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Son yıllarda hızla artış gösteren internet oyunları, özellikle çocuk ve ergenler arasında oldukça yaygındır. Bildiğimiz kadarıyla literatürde, internet oyunu oynama bozukluğu tanısı alan çocuk ve ergenlerde ebeveyn tutumlarını inceleyen bir çalışma bulunmamakta ve psikiyatrik eş hastalanımın yarı yapılandırılmış bir görüşme çizelgesi ile değerlendirildiği çalışma çok az sayıdadır. Bu çalışma, İnternet oyunu oynama bozukluğu tanısı olan çocuk ve ergenlerde ebeveyn tutumlarını iki yönlü değerlendirmek ve yarı yapılandırılmış bir görüşme çizelgesi ile psikiyatrik eş hastalanımı araştırmayı amaçlamaktadır. YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği'ne başvuran, 12-18 yaş arasında, ilaç kullanmayan, internet oyunu oynama bozukluğu için DSM-5 kriterlerini karşılayan 50 kişi alınmıştır. Psikiyatrik değerlendirme“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli”kullanılarak yapılmıştır. Olgu ve kontrol gruplarında sosyodemografik form, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, anne-baba tutumları için annelerde Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Anketi, çocuk ve ergenlerde Anne Baba Tutum Ölçeği, annelerde Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmada 50 İOOB olgusu ve 50 kontrol değerlendirilmiştir. Çalışma grubunun yaş ortalaması 14.36±1.35, kontrol grubunun yaş ortalaması 14.22±1.56'dır. Çalışmada Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Anketi alt ölçek puanlarında iki grup arasında anlamlı fark bulunmazken, Anne Baba Tutum Ölçeği psikolojik özerklik ve kabul-ilgi alt ölçeği puanları İnternet oyunu oynama bozukluğu grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Çalışmaya katılan olguların %90'ında en az bir eş tanı saptanmıştır. En sık saptanan tanılar sırasıyla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (%50), sosyal anksiyete bozukluğu (%38), karşıt olma karşı gelme bozukluğu (%22) ve depresif bozukluk (%20) olmuştur. SONUÇ: Bu çalışmada internet oyunu oynama bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin anne-babalarını daha az ilgili buldukları, otonomilerine daha az önem verdiklerini düşündükleri, ailelerinin etkin ebeveynliği daha az uygulamakta olduklarını algıladıkları bulunmuştur. Anne-baba tutumları internet oyunu oynama bozukluğu için risk faktörleri arasındadır. İnternet oyunu oynama bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde yüksek oranda psikiyatrik eş hastalanım saptanmıştır. Psikiyatrik eş hastalanım varlığı ise mevcut durumun gidişini ve tedavisini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bu olgular değerlendirilirken anne-baba tutumlarının niteliği ve ek psikiyatrik sorunların olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Online gaming among child and adolescents has developed rapidly within recent years. Even though some studies in the litereature focus on problems related with online gaming, there is no study that examines parents' attitudes in children and adolescents who are diagnosed with Internet Gaming Disorder. To our knowledge, in the literature, there are a few study that has investigated psychiatric comorbidity in adolescents with IGD using a semi-structured interview. This study aimed to investigate parental attitude and psychiatric comorbidity in child and adolescents with IGD using a semi-structured interview and comparison with controls. METHOD: All cases were selected from among the child and adolescents admitted to the outpatient unit of the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatric and Neurological Disorders. Case group was 50 child and adolescents between 12-18 years old, who met DSM 5 criteria for IGD and drug-naive. Psychiatric assesment was established by using the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version. In addition evaluation of the case and control groups were made with sociodemographic form, Internet Addiction Scale, Parenting Style Inventory, Parental Attitude Research Instrument, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory. RESULTS: In the study, 50 IGD cases and 50 control cases were evaluated. The average age of IGD group was 14.36±1.35 and the average age of control group was 14.22±1.56. This study shows that there is not any significant difference between case and control group in the subscale score of Parental Attitude Research Instrument. On the other hand, subscale scores of autonomy-granting and acceptance-involvement of the Parental Attitude Research Instrument are lower in the IGD group than control group. 90% of subjects participated in this study had at least one psychiatric comorbidity. The most common diagnosis were attention deficit and hyperactivity (50%), social anxiety disorder (38%), oppositional defiant disorder (22%) and depressive disorder (20%). CONCLUSION: This study shows that child and adolescents with IGD perceived their parents to be less concerned, careless for autonomy. Parental attitudes are among the risk factors for IGD. High rates of psychiatric comorbidity were found in adolescents with IGD. The presence of psychiatric comorbidity may affect the management and prognosis of IGD. Therefore, while evaluating IGD cases, characteristic of the parental attitude and psychiatric comorbidity should be taken into consideration.