İnternet oyunu oynama bozukluğu ve sosyal medya bağımlılığı olan ergenlerde online grup üyeliklerinin; psikopatoloji gelişimine, internalizasyon-eksternalizasyon problemlerine ve zorbalık rollerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects of online group memberships on the development of psychopathology, internalizing and externalizing problems, and bullying roles in adolescents diagnosed with internet gaming disorder and social media addiction
  1. Tez No: 939827
  2. Yazar: SEDA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TEKDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu, Sosyal Medya Bağımlılığı, Online Grup Üyeliği, Zorbalık Rolleri, İnternalizasyon – Eksternalizasyon Problemleri, Adolescence, Internet Gaming Disorder, Social Media Addiction, Online Group Membership, Bullying Roles, Internalizing – Externalizing Problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın temel amacı, İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu (İOOB) ve/veya Sosyal Medya Bağımlılığı (SMB) tanısı almış ergen bireylerde online grup üyeliklerinin etkilerini incelemektir. Özellikle online grup üyeliğinin bu bireylerde psikopatoloji gelişimiyle ilişkili olup olmadığı, internalizasyon (anksiyete, depresyon) ve eksternalizasyon (davranım problemleri, dürtüsellik vb.) problemleriyle nasıl bir ilişki içinde olduğu, ayrıca siber zorbalık bağlamında zorbalık rolleri (zorba, mağdur, tanık) üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, online gruplarda geçirilen süre, iletişim yoğunluğu ve bireyin grup içindeki aktifliği gibi faktörler de psikososyal göstergelerle birlikte değerlendirilmiştir. Çalışma, dijital bağımlılıkların bireysel düzeyin ötesine geçen sosyal bileşenlerini anlamaya ve bu ilişkilerin gelişimsel süreçler üzerindeki etkilerini ortaya koymaya katkı sağlamayı hedeflemektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, Ocak 2025 – Nisan 2025 tarihleri arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran, İnternet Oyunu Oynama Bozukluğu (İOOB) ve/veya Sosyal Medya Bağımlılığı (SMB) tanısı almış 100 ergen ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 50 sağlıklı kontrol grubunu kapsamaktadır. Tanı koyma sürecinde, çocuk/ergenlerin psikiyatrik değerlendirmesi DSM-5 tanı kriterleri doğrultusunda, Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi – Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇDŞG-ŞY-T) kullanılarak yapılmıştır. İOOB tanısı için DSM-5-TR İOOB tanı kriterleri, SMB için ise kliniğe özgü ve literatüre uygun biçimde hazırlanmış tanı kriterleri esas alınmıştır. Veri toplama sürecinde ergenler tarafından; Sosyodemografik Veri Formu ve Klinik Araştırma Veri Formu (Ergen Formu), İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği – Kısa Form (İOOBÖ9-KF), Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMÖ), Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri – II (YSZE-II), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği – Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) ölçekleri doldurulmuştur. Ebeveynler tarafından ise; Klinik Araştırma Veri Formu (Ebeveyn Formu), Çocukların Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği (ÇDDÖ) ölçekleri yanıtlamıştır. Alt gruplar ÇADÖ-Y, YSZE-II ve ÇDDÖ skorları açısından karşılaştırılarak online grup etkileşiminin psikopatolojik göstergelerle ilişkisi incelenmiştir. BULGULAR: İOOB ve/veya SMB tanısı almış 12-18 yaş arası ergenlerin %92'sinin online gruplara üye olduğu, bu oranın kontrol grubunda %34 olduğu saptanmıştır. Bağımlılık grubundaki bireylerin online gruplarda daha fazla zaman geçirdiği, daha sık yazılı/sesli/görüntülü sohbetlere katıldığı, sosyal aidiyet hissini bu gruplarda daha çok geliştirdiği ve yüz yüze sosyal ortamlara kıyasla kendilerini daha rahat ifade ettikleri bulunmuştur. Psikopatolojik değerlendirmelerde, bağımlılık grubunun; internalizasyon (anksiyete, depresyon), eksternalizasyon (davranışsal problemler, öfke) problemleri ile zorbalık rollerinde (zorbalık yapma, zorbalığa uğrama, tanıklık etme) anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Online gruplarda daha aktif yer alan, günde >1 saat sohbet eden ya da moderatörlük yapan bireylerde bu semptomların daha şiddetli olduğu tespit edilmiştir. SONUÇ: Çalışmanın sonuçları, online grup üyeliklerinin bağımlılık grubundaki ergenlerde hem sosyal destek sağlayıcı hem de psikososyal risk faktörü oluşturabilecek bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Grup üyeliğinin niteliği, geçirilen süre ve aktif katılım düzeyi, psikopatoloji belirtileriyle doğrudan ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, dijital bağımlılıkların yalnızca bireysel bir sorun olarak değil, online sosyal yapıların dinamikleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Öte yandan, online grupların tümünün olumsuz etkiler barındırmadığı, bazı grupların prososyal özellikleriyle ergen gelişimini destekleyebildiği de vurgulanmalıdır. Bu nedenle hem klinik değerlendirmelerde hem de müdahale planlamalarında online grup yapıları, içerikleri ve etkileşim biçimlerinin dikkate alınması; güvenli internet kullanımı konusunda ergenlere ve ebeveynlere yönelik psikoeğitimlerin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The primary objective of this study is to examine the effects of online group memberships among adolescents diagnosed with Internet Gaming Disorder (IGD) and/or Social Media Addiction (SMA). Specifically, the research investigates whether online group participation is associated with the development of psychopathology in these individuals, its relationship with internalizing problems (e.g., anxiety, depression) and externalizing problems (e.g., conduct issues, impulsivity), and its impact on bullying roles (perpetrator, victim, bystander) within the context of cyberbullying. Factors such as time spent in online groups, communication intensity, and the individual's level of activity within the group were also assessed in relation to psychosocial indicators. This study aims to contribute to the understanding of the social components of digital addictions beyond the individual level and to explore their effects on developmental processes. METHOD:This study included 100 adolescents diagnosed with IGD and/or SMA, who applied to the child and adolescent psychiatry outpatient clinic of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital between January and April 2025, along with a control group of 50 healthy adolescents matched for age and gender. Psychiatric evaluations were conducted in accordance with DSM-5 diagnostic criteria using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children – Present and Lifetime Version – Turkish Adaptation (K-SADS-PL-T). The diagnosis of IGD was based on DSM-5-TR criteria, while SMA was diagnosed using clinically adapted and literature-based criteria. During the data collection process, adolescents completed the Sociodemographic Data Form and Clinical Research Data Form (Adolescent Version), Internet Gaming Disorder Scale – Short Form (IGDS9-SF), Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), Revised Cyberbullying Inventory – II (RCBI-II), and Revised Children's Anxiety and Depression Scale (RCADS). Parents completed the Clinical Research Data Form (Parent Version) and the Child Behavior Checklist (CBCL). Subgroups were compared in terms of RCADS, RCBI-II, and CBCL scores to examine the relationship between online group interaction and psychopathological indicators. RESULTS: It was found that 92% of adolescents aged 12–18 diagnosed with IGD and/or SMA were members of online groups, compared to 34% in the control group. Adolescents in the addiction group spent more time in online groups, participated more frequently in written/voice/video chats, developed a stronger sense of social belonging in these groups, and expressed themselves more comfortably in these virtual settings than in face-to-face social environments. Psychopathological assessments revealed that the addiction group scored significantly higher in internalizing problems (e.g., anxiety, depression), externalizing problems (e.g., behavioral issues, anger), and bullying roles (perpetration, victimization, witnessing). These symptoms were found to be more severe among individuals who were more active in online groups—those who chatted for more than one hour per day or held moderator roles. CONCLUSION: The findings of this study indicate that online group memberships can serve both as a source of social support and as a psychosocial risk factor for adolescents in the addiction group. The nature of group membership, time spent, and level of active participation were found to be directly related to psychopathological symptoms. These results highlight the necessity of evaluating digital addictions not solely as individual problems but in conjunction with the dynamics of online social structures. Moreover, not all online groups were found to have negative impacts; some groups with prosocial characteristics may support adolescent development. Therefore, in both clinical evaluations and intervention planning, it is recommended to consider the structure, content, and interaction styles of online groups, and to promote psychoeducation programs aimed at adolescents and parents regarding safe internet use.