Gece yeme sendromunun major depresyon ve bipolar bozuklukla ilişkisi ve yaşam kalitesi ve uyku üzerine etkisinin araştırılması
Study of night eating syndrome in relation to major depression and bipolar disorder and effects on quality of life and sleep
  1. Tez No: 474668
  2. Yazar: SEMA ULUKAYA
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE ŞAHMELİKOĞLU ONUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, Gece Yeme Sendromu, Bipolar Bozukluk, Major Depresyon, Quality of Life, Night Eating Syndrome, Major Depression, Bipolar Disorder Contact address: [email protected]
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Major Depresyon (MD) ve Bipolar Bozukluk'la (BPB) ayrı ayrı Gece Yeme Sendromu (GYS) ilişkisi üzerine yapılmış çalışmalar bulunsa da; her iki bozukluğun GYS ile ilişkisini birlikte araştıran kısıtlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada GYS'nin BPB'de MD'den daha sık görüleceği ve GYS olan hastalarda olmayanlara göre yaşam kalitesindeki düşüşün ve uyku bozukluklarının daha şiddetli görüleceğinin araştırması hedeflendi. Yöntem: Araştırmanın örneklemi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Tedavi Ünitesi'nde tedavi gören, DSM-5 tanı ölçütlerine göre ötimik 94 BPB tip-I, remisyonda 91 MD ve hastalarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 75 sağlıklı kontrolden oluşmaktadır. SCID-1, Hamilton Depresyon Ölçeği, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YEDÖ), Gece Yeme Anketi, Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Kısa Formu (WHOQOL-BREF-TR) uygulanmıştır. Tüm katılımcılara kendi hazırladığımız sosyodemografik veri formu ve GYS değerlendirme anketi uygulanmıştır. Bulgular: GYS görülme sıklığı, BPB grubunda MD ve sağlıklı kontrollerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Ayrıca MD grubunda GYS olanların oranı da normal kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. BPB ve MD hastalarında, PUKİ toplam puanı ile ölçülen uyku bozukluğu puanı GYS tanısı alan hastalarda, tanı almayanlara göre istatitiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. BPB hastalarında, yaşam kalitesi düzeyleri GYS tanısı alan hastalarda, tanı almayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. MD hastalarında, GYS tanısı eşlik eden ve etmeyen hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre BPB tip-1 hastalarında GYS'nin MD hastalarına göre daha sık görüldüğü, yaşam ve uyku kalitesinde bozulmalara daha fazla yol açabildiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although there are studies about relationship between night eating syndrome (NES) with Major Depression (MD) and Bipolar Disorder (BD) separately; there are limited number of studies investigating relations of both disorders with NES. In this study, we aimed to investigate NES might be more frequently comorbid with BD than MD and effects of NES on quality of life and sleep disturbances may be more higher. Method: 94 eutymic BD Type-I patients according to DSM-5 (avarage age±ss=37,00±11.47; %40.4 male), 91 MD patients in remission according to DSM-5 (average age±ss=36.37±11.75; %39.6 male) whom are being treated in Bakırköy Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Education and Research Hospital, Outpatient Treatment Unit and 75 healthy control (average age±ss=31.93±6.13; %45.3 male) subjects are included into the study. SCID-I, Hamilton Depression Scale, Young Mani Evaluation Scale, Beck Anxiety Inventory, YEDÖ, NES Questionnaire, Pittsburgh Sleep Quality Index and WHOQOL-BREF-TR were applied to all participants. To all participants, semistructured sociodemographic data form and NES evaluation questionnaire wihch were created by us were performed. Results: There were statistically significant differences in terms of the prevalence of NES among patients with BD than MD. When compared with healty control group the rate of NES was found higher in MD group . In BD and MD groups, the score of sleep disorder measured by the PUKI total score was higher in patients who were diagnosed with NES than those not diagnosed. In BD patients, the score of life quality measured by WHOQOL-BREF was lower in patients who were diagnosed with NES than those not diagnosed. In MD patients, the score of life quality measured by WHOQOL-BREF was not different in patients who were diagnosed with NES, compared to those not diagnosed. Conclusion: The results which we obtained from this study support that NES could be more frequently comorid in BD type-1 patients than patients with MP, and more adverse effects on quality of life and sleep.