Tip 2 diyabetik hastalarda, taurin düzeyinin diyabetin komplikasyonları ile ilişkisi
The relationship between taurin levels and diabetic complications in patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 474675
  2. Yazar: DUYGU ŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ERDENEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Taurin, Diyabetik Retinopati, Diyabetik Nöropati, Mikroalbüminüri, Diabetes, Taurine, Diabetic retinopathy, diabetic neuropathy, microalbuminuria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç: Günümüzde sıklığı giderek artan Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) pandemik bir hastalık haline gelmiştir. İnsülin sekresyonu, insülinin dokular üzerindeki etkisi veya her ikisinin de bozulması sonucunda oluşan, hiperglisemi ile karakterize bir metabolik durumdur. Diyabet ve diyabetin neden olduğu komplikasyonlar, hastanın hayat kalitesini ileri derecede etkilemesinin yanında ülkelerin ekonomisine de ciddi yük getirmektedir. Bu noktada bu tür bir kronik hastalığın komplikasyonlarını ön gördürecek maliyet etkin, güvenilir bir markerın bulunması ve kullanılması oldukça önemlidir. Organizmada bir çok görevi olan taurinin; glukoz homeostazisinin sağlanmasında etkin bir rolü olduğu; diyabetin de dahil olduğu bir çok metabolik bozuklukta ise düzeyinin azaldığı bilinmektedir. Bu bağlamda diyabetli hastalarda protektif ve terapötik etkileri nedeniyle tedavide kullanılabilecek bu madde ile ilgili yeni bilgiler öğrenmeyi, taurinin diyabeti komplikasyonlar, hastaların çeşitli demografik ve biyokimyasal parametreleri ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya hastanemiz polikliniklerine başvuran 32-82 yaş arası, çalışma için onamı alınmış, kooperasyon ve oryantasyonu yeterli olan, Tip 2 diyabet tanılı 59 ve kronik hastalık öyküsü olmayan 28 hasta dahil edildi. 87 kişilik bu hasta grubundan ilave olarak alınan kan örnekleri santrifüj edildi ve bu örneklerden uygun kit temin edildikten sonra taurin düzeyleri çalışıldı. Gebeler, akut infeksiyon, akut vasküler olay, malignite hikayesi olanlar ile kooperasyon ve oryantasyonu yetersiz hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: 48 kadın, 39 erkek (K/E=1.23) olmak üzere toplam 87 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 55.6±10.3 iken ortalama diyabet yaşı 11.2±7.5 yıldı. Hastalarda görülen en sık komorbid hastalık %44.5 (n=39) ile hipertansiyon, en sık görülen diyabet komplikasyonu ise %34.5 (n=30) ile nöropati idi. Hastaların ortalama taurin düzeyi ise 0,7±0.2 mMol/L olarak saptandı. Çalışmamızda tüm hasta grupları değerlendirildiğinde; diyabetik hastalarda, diyabetik olmayan gruba göre; taurin düzeyi anlamlı olarak daha düşük saptandı. Plazma taurin düzeyleri ile diyabetik nöropati, diyabetik retinopati ve diyabetik nefropatinin bir göstergesi olan mikroalbüminüri arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır. Yine hipertansif hastalarda taurin düzeyi daha düşük olup plazma taurin düzeyi arttıkça sistolik kan basıncının azaldığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte yalnızca diyabetik hastaların verileri incelendiğinde, diyabetik nöropatili hastalarda taurin düzeylerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamız sonucunda diyabetin patofizyolojisindeki mekanizmalar üzerinde olumlu etkileri olan taurinin; diyabetik ve komplike hastalarda kan düzeyinin azaldığı gösterilmiş olup diyabet ve komplikasyonlarının ön görülmesi için kullanılabilecek bir madde olduğu kanaatine varılmıştır. Ayrıca gelecekte diyabet tedavisinde de kullanılması olası bu maddenin diyabet ve komplikasyonları üzerindeki rolü bir kez daha ortaya konmuştur. Ancak bu maddenin pratikte kullanılabilmesi için çok sayıda kapsamlı çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: Today, frequency of Diabetes Mellitus (DM) type 2 has increased and has become a pandemia. DM is a metabolic disorder that is characterized by hyperglicemia as a result of alterations in insulin secretion, its effect on tissues or both. In addition to its effect on patients' quality of life, diabetes and its complications bring a significant amount of burden to countries' economy. At this point, it's important to find out a reliable, cost effective marker that can predict the complications of such a chronic disease. It's known that taurine has an active role in providing of glucose homeostasis and levels of taurine declines in some chronic diseases including diabetes. Thus, we planned to investigate and learn more about this molecule and its relationship with the diabetic complications, patients' demographic features and biochemical parameters. Method: Patients were chosen from department of internal medicine and diabetes policlinics. Fifty-nine patients who were between 32-82 year old, taken their informed consent, had sufficient cooperation and orientation and had type 2 diabetes and 28 patient-control group who had no history of a chronic illness were enrolled in our study. The blood samples were taken from this 87 patients and centrifuged. Then plasma taurine concentrations were measured. Patients who were pregnant, had an acute infection, had a history of acute peripheral or cerebrovascular accident and malignancy, no sufficient cooperation and orientation were excluded. Findings: Forty-eight female, 39 male (F/M═1.23) total of 87 patients were participated int his study. The median age among patients was 55.6±10.3 and median diabetic age was 11.2±7.5 years. The most seen comorbid disease was hypertension (44.5%, n=39) , and the most frequent diabetic complication was neuropathy (34.5%, n=30). The median plasma taurine concentration was 0,7±0.2 mMol/L. When the patient and control group were assessed, plasma taurine concentrations were significantly low in patient group than in control group. A negative correlation between plasma taurine levels and diabetic retinopathy, neuropathy and microalbuminuria which is an indicator of diabetic nephropathy was found. Plasma taurin levels were lower in hypertensive patients and it is found that while sistolic blood pressure increases plasma taurine concentrations decline. When diabetic group were assessed, it is showed that patients who had had diabetic neuropathy had lower plasma taurine levels than those who had not had neuropathy. Result: At the end of our study it is revealed that plasma taurine, that has a positive effect on pathophysiologic mechanisms of diabetes, levels are decreased in patients with diabetes and its complications. Furthermore we have an idea that taurine may be used as a predictor of diabetic complications. In the future, taurine may be used for treatment of diabetes and its complications. Although more studies are need to be used in clinical practise.