Vücutta gerçek b12 eksikliğinin tespitinde serum metilmalonik asitin rolü
  1. Tez No: 474681
  2. Yazar: KONUL AHMADOVA
  3. Danışmanlar: UZMAN FETTAH SAMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin B12 eksikliği, serum vitamin B12, serum metilmalonik asit, Vitamib B12 deficiency, serum vitamin B12, serum methylmalonic acid
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: DNA sentezinde önemli bir koenzim rolü üstlenen vitamin B12 özellikle normal hematopoezin sürdürülmesi ve sinir sisteminin bütünlüğünün sağlanması için gereklidir. Uzun yıllardan beri serum kobalamin ölçümü, vitamin B12 eksikliğinin tanısında kullanılmaktadır. Ancak çoğu kişide düşük serum vitamin B12 ölçümü her zaman gerçek vitamin B12 eksikliğini göstermemektedir. Öyle ki, gerçek vitamin B12 eksiklik durumlarını doğrulamak için kobalaminin serum metilmalonik asit gibi bazı diğer metabolitlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Yaptığımız bu çalışmada, serum vitamin B12 düzeyi düşük olan (0.05). Grup I de trombosit sayısı grup II den anlamlı olarak daha düşüktü (p0.05) . Grup II de kadın hasta oranı grup I den anlamlı olarak daha yüksekti (p0.05).Grup II deki hastaların %80'ninde serum MMA normal saptanmış olup sadece %20'sinde yüksekti. Grup I de ise serum MMA hastaların %60,2 normal saptanmış olup %39,8'inde yüksekti. Sonuç: Retrospektif olarak yapılan bu klinik çalışmada incelenen laboratuvar sonuçları nörolojik ve hematolojik semptomları olmayan ancak serum vitamin B12 düzeyi düşük saptanan hastalarda gerçek vitamin B12 eksikliğinin tespitinde serum metilmalonik asitin önemini ortaya koymuştur. Bu yüzden belli bireylerde gerçek vitamin B12 eksiklik tanısını koymada serum vitamin B12 düzeyi ölçümü her zaman yeterli olmayabilir. Serum vitamin B12'nin metaboliti olan serum metilmalonik asit güvenilir bir belirteç olarak ve serum vitamin B12 değeri düşük saptanan hastalarda 'gerçek' ve 'yalnış' vitamin B12 eksiklik durumlarını ayırt etmede kullanılablir. Elde etdiğimiz sonuçların desteklenmesi için daha fazla sayıda hastayı kapsayan klinik çalışmalara ihtiyaç olduğu ortadadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Vitamin B12, functioning as a coenzyme in the synthesis of deoxyribonucleac acid (DNA); play a key role in normal hematopoiesis and intergrety of the nervous system.For many years,serum cobalamin measurements has been used for the diagnosis of clinical vitamin B12 deficiency. However,low level of measured serum vitamin B12 does not always indicate the diagnosis of 'true' deficiency of this vitamin in many individuals.Thus, in order to verify the 'true' cases of vitamin B12 deficiency;some other metabolites of cobalamin such as serum methylmalonic acid (MMA) has to be measured. In our study, we tried to determine the 'true' vitamin B12 deficiency patients by measuring serum level of methylmalonic acid in 367 individuals whose serum vitamin B12 levels were found to be low.(0.05) .Trombocyt count was found significantly lower in group 1 than in group 2 patients(p0,05). Serum MMA was found normal in %80 of the patients in group 2 and only 20% of the patients have higher MMA values. Serum MMA values were normal in 60,2% and high in 39,8% of the group 1 patients. Conclusion: The laboratory results obtained in this retrospective study again emphasised the importance of serum methylmalonic acid (MMA) determination in the diagnosis of 'true' vitamin B12 deficiency in those patients with no anemia and neuro-psychiatric symtoms but with low serum cobalamin concentrations. Therefore, measurement of serum viatin B12 can not always be adequate for the diagnosis of 'true' vitamin B12 deficiency in certain individuals.As a metabolite of cobalamin serum methylmalonic acid (MMA) measurements can be utilised as a reliable marker and means of discrimination betweeen 'true' or 'false' vitamin B12 deficiency states in many patients with low serum cobalamin values, There is a need for more clinical trails with higher number of patients to clarify our results.