Servikal disk hernisinde traksiyon tedavisinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of traction treatment in cervical disk herniation
  1. Tez No: 474685
  2. Yazar: MEHMET MERTCAN BAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL SAYINER ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, İntermittan traksiyon, Servikal disk hernisi, Cervical disc hernia, intermittent traction, neck pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç : Bu çalışmanın amacı servikal disk hernisi (SDH) tedavisinde konvansiyonel fizik tedavi (hot pack(HP), transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu(TENS) ve ultrason(US) tedavisi) ile konvansiyonel fizik tedaviye ek olarak intermittan servikal traksiyon (İST) uygulamasının etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç Yöntem : Çalışma İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine boyun ağrısı sebebiyle başvurup, SDH tanısı alarak İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ünitesinde 1.9.2016-28.2.2017 tarihleri arasında fizik tedaviye alınan hastaların dosyaları incelenerek yapıldı. Hastalar konvansiyonel fizik tedaviye ek olarak İST tedavisi alan hastalar çalışma grubu ve sadece konvansiyonel fizik tedavi alan hastalar kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1. aydaki vizüel analog skalala(VAS), tüm yönlere servikal EHA dereceleri ve servikal EHA ile oluşan ağrı düzeyleri, paravertebral spazm(PVS) düzeyleri, boyun özür ölçeği (BÖÖ) skorları ve beck depresyon ölçeği (BDÖ) skorları retrospektif olarak kayıt edildi. Bu bağımsız değişkenlerin tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonası 1. ay sonuçları uygun istatiksel analiz yöntemleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hem çalışma hem kontol grubunda tedavi öncesine göre tedavi sonrası ve tedavi sonrası 1. ay VAS, servikal EHA, EHA ile oluşan ağrı, PVS, BÖÖ, BDÖ skorlarında anlamlı düzelmeler saptantıdığı halde, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Servikal disk hernisinde HP, TENS, US tdavisine İST eklemenin kısa dönemde istatiksel olarak ek faydası görülmemekle birlikte daha geniş hasta grubunda daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective The purpose of this study is to investigate the effectiveness of intermittent cervical traction in addition to conventional physical therapy with conventional physical therapy (hot pack (HP), transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and ultrasound (US) treatment) in the treatment of cervical disc herniation. Materials-Methods The study was carried out by examining the files of the patients who were admitted to İstanbul Training and Research Hospital Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic due to neck pain and cervical disc hernia diagnosis and received physical therapy between 1.9.2016-28-2.2017 in İstanbul Training and Research Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Unit. Patients were divided into two groups: control group of patients receiving conventional physical therapy and patients with intermittent cervical traction in addition to conventional physical therapy. Patients visual analog scale (VAS), cervical range of movement(ROM) grades in all directions and pain levels scores with cervical ROM , paravertebral spasm (PVS) levels, neck disability index (NDI) scores and beck depression index(BDI) were measured before, after, and after treatment at 1 st were retrospectively recorded. The results of pre-treatment, post-treatment and post-treatment 1 month of these independent variables were compared with appropriate statistical analysis methods Results: There was no statistically significant difference between the groups in both control and case groups according to pre-treatment and post-treatment 1 month post-treatment VAS, cervical ROM, pain with ROM, PVS, NDI, BDI scores. Conclusion: While there is no statistically additional benefit of short-term statistical addition of HP, TENS, US treadmill cervical intermittent traction joint in cervical disc herniation, longer follow-up studies are needed in wider patient group