Dondurulmuş gıda tüketimini etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin incelenmesi: Akdeniz Üniversitesi örneği
Study of the socio economic factors effect the consumption of frozen foods: Akdeniz University sample
- Tez No: 475249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş Gıda Tüketimi, Sosyo-Ekonomik Faktörler, Akdeniz Üniversitesi, Consumption of the Frozen Foods, Socioeconomics Factors, Akdeniz University
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Literatürde dondurulmuş gıda tüketiminde sosyo kültürel etkilerin önemini ortaya çıkarmaya çalışan bir takım çalışmalar bulunmaktadır. Ancak literatürde yer alan bu çalışmaların hepsi çeşitli şehirlerdeki hane halkı üzerine yapılmış çalışmalardır. Bu çalışmanın literatürdeki diğer çalışmalardan ayrılan en önemli noktası, uygulama kısmında ki örnekleminin farklılığıdır. Çalışmanın araştırma sorusu; belirli bir eğitim ve gelir seviyesinde bulunan öğretim elemanlarının dondurulmuş gıda tüketimine bakış açılarının ne olduğudur? Bu araştırma sorusundan yola çıkılarak iki bölümde ele alınan bu çalışmanın ilk bölümü; dondurulmuş gıda kavramı, genel özelikleri ve seyri başlığı altında, dondurulmuş gıdanın tanımı, özellikleri, gelişim seyri, türleri, güçlü ve zayıf yönleri detaylandırılmıştır. Araştırma sorusu gereği hazırlanan ikinci bölümde ise; Akdeniz Üniversitesi'nde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının dondurulmuş gıda tüketim tercihleri, uygulamaya konu edilmiştir. Bu amaçla yapılan anket çalışmasının bulguları çalışmanın sonuç ve değerlendirme kısımlarında detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are some studies in the literature which tries to emphasize the importance of the socio cultural effects on the consumption of frozen foods. However all of these studies have been done on the households are in the various cities. The most important point of this study is the difference of the sampling in the practice stage. The research question of the study is; What is the point of view on the consumption of the frozen foods for the academicans who has a similar income and educational level. Starting from this question the study is discussed in two sections; In the first section the definition of the frozen food, specifications, development process, types, weak and strong aspects have been detailed under the headline of the frozen food concept, general specifications and its process. The frozen food preferences of the Akdeniz University academicians have been subjected to the study in the second section which has been prepared due to the research study. The findings of the survey study are detailed in the result and assessment section of the study.