Üniversite öğrencilerinin dondurulmuş gıda tüketimi alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of frozen food consumption habits of university students
  1. Tez No: 575112
  2. Yazar: SERCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş gıda tüketimi, üniversite öğrencileri, tüketim alışkanlıkları, Frozen food consumption, university students, consumption habits
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dondurulmuş gıda sektörü son yıllarda ülkemizde önemli ölçüde gelişerek ürün yelpazesini arttırmış, iç ve dış pazarda gelişimini sürdürerek büyümeye devam eden önemli bir sektör kolu haline gelmiştir. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin dondurulmuş gıda tüketim alışkanlıklarını ve tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Genç bireylerin dondurulmuş gıda tüketimine yönelik tutum ve davranışlarının incelenmesi ülkemizde yakın bir geçmişte gelişim göstermeye başlayan sektörün gelecek planlaması ve gelişimi için önem arz etmektedir. Literatürde dondurulmuş gıda tüketimine etki eden sosyo ekonomik faktörlere ilişkin çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar konu olarak çeşitli şehirlerde yaşayan hane halkının dondurulmuş gıda tüketimini belirlemeye yöneliktir. Bu çalışmanın literatürdeki diğer çalışmalardan en önemli farkı örneklem olarak üniversite öğrencilerinin seçilmesidir. Bunun için Şeyh Edebali ve Namık Kemal Üniversitesinde okumakta olan üniversite öğrencileriyle görüşülmüştür. Araştırmanın örneklemi olasılıksız örnekleme türlerinden olan kotalı örnekleme yöntemiyle elde edilmiştir.Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin %92.1 oranında dondurulmuş gıda kullandığı saptanmıştır. Üniversite öğrencilerinin dondurulmuş gıdaları tercih etmesinde dondurulmuş gıdaların kullanımının pratik olması önemli bir etken olarak bulunmuştur. Öğrencilerin çoğunluğu dondurulmuş gıdaların hijyenik ortamlarda üretilip ambalajlandığını düşünmektedir. Ayrıca öğrencilerin dondurulmuş gıda tüketerek sağlıksız beslendiklerini düşündükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Frozen food sector has increased its product range in our country in recent years and has become an important sectoral branch which has continued to grow by continuing its development in domestic and foreign markets. This study aims to determine frozen food consumption habits and the factors that affect university students frozen food consumption habits and preferences. The examination of the attitudes and behaviors of young individuals towards frozen food consumption is important for the future planning and development of the sector which has begun to develop in our country in the recent past. There are studies on socio-economic factors affecting frozen food consumption in the literature. These studies aimed at determining the frozen food consumption of people living in various cities. The most important difference of this study from other studies in the literature is consisting of university students as sample. For this purpose, university students studying at ŞeyhEdebali and Namık Kemal University were chosen as sample. The sample of the study was obtained by the quota sampling method which is one of the non-random sampling types.As a result, %92.1 of university students use frozen food. The use of frozen foods is an important factor for university students to prefer frozen foods. The majority of students think that frozen foods are produced and packaged in hygienic environments. In addition, it was found that students thought that they were eating unhealthy food by consuming frozen food.