Engelli bireylerin turizme katılma motivasyonları ve kısıtları
Motivations and limitations of disabled people taking part in tourism
- Tez No: 475257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli Birey, Turizm, Engelli Turizmi, Motivasyon, Disabilities, Tourism, Disability Tourism, Motivation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Engelli bireylerin, turizme katılma kısıtları ve turizm hareketine katılma motivasyonları belirlenmeye çalışılmıştır. Engelli bireylerin tatil yapma kısıtları ve turizme katılma motivasyonlarını belirlemeye yönelik veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Engelli bireylerin turizme katılma kısıtları ve motivasyonlarının kaç boyutta toplandığını görebilmek için faktör analizinden ve doğrulayıcı faktör analizinden yararlanılmıştır. Faktör analizi sonucunda kısıtlar ölçeğinin ortak faktör yapıları beş boyutta toplanırken, motivasyon ölçeğinin iki boyutta toplandığı belirlenmiştir. Engelli bireylerin kısıtlarının ve turizm faaliyetlerine katılım motivasyonlarının çeşitli özelliklerine göre farklılık gösterip göstermedi ortalamalar üzerinden test edilmiş ve anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It has been aimed to determine the effects of limitation of disabled people on participating in tourism and on motivations to participate. The data was collected using survey. Factor analysis and Confirmatory Factor analysis have been used to see how many aspects the limitations and motivations have. As a result of Factor analysis, limitations were cumulated in five aspects and motivation aspect was cumulated in two. Whether the limitations of disabeled individuals and their motivations differ in terms of diffirent characteristic. Have been tested using avarages and meaningful differences have been found.