Kazakistan'ın turizm potansiyeli ve geliştirilebilir turizm çeşidi olarak kültür turizminin incelenmesi
Tourism potential of Kazakhstan and the examination of cultural tourism as a developable culture type
  1. Tez No: 475264
  2. Yazar: BALKUMİS USPANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSEREN YURCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Kültür Turizmi, Kazakistan Turizm Sektörü, Kazakistan Kültür Turizmi, Tourism, Cultural Tourism, Tourism Sector of Kazakhstan, Cultural Tourism of Kazakhstan
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle sınırların ortadan kalkması, iletişim çağının da etkisi ile farklı kültürlerin tanınması sonucunda turizm de farklı alternatifler arayışına girmiştir. Turizm sektörünün gelişmiş olduğu devletlere bakıldığında bu sektörün ileri düzeyde olmasının ilk olarak turizm kaynaklarının doğru kullanılması ve tanıtımının yüksek düzeyde yapıldığına bağlıdır. Kazakistan Cumhuriyeti, turizmin gelişimi için bu zamana kadar hiç kullanılmamış, doğal geniş, tarihi ve kültürel miraslara ev sahipliği yapmaktadır. Fakat bu alanda yapılan çalışma sayısının yeterli olmaması, otel fiyatlarının yüksek olması, turizm çeşitlerinin iyi tanıtılmaması nedeniyle turizm yeterli kadar gelişmemiş ve dünya turizm piyasasında adı ve sahip olduğu kaynaklar yeterli kadar iyi bilinmemektedir. Çalışmanın önemi Kazakistan Cumhuriyeti turistik değer ve kaynaklarını değerlendirip, bulunduğu mevcut durumu değerlendirmek, arz kaynaklarının ortaya çıkarılmasında yerli kurulum ve kuruluş personellerinin beklentilerini tespit etmek ve yapılması gerekenler için önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın sonuçları, bölgedeki turistik yerlerin geliştirilmesine, farklı projelerin yaptırılıp uygulanmasına katkı sağlayacaktır. Piyasa ekonomi kapsamında bölgedeki turistik eylemlerde bulunan yerel kurulum ve kuruluşların, turizm uzmanlarının, yabancı yatırımcılar ve iş adamlarının dikkatini çekebilir. Araştırma, Kazakistan'da kültür turizminin potansiyelini belirlemeye yöneliktir. Araştırmada Kazakistan kamu kurumlarının turizmle ilgili çalışmalarda da yer almakta olan personelleri ve turizm özel sektöründe çalışmakta olan işçi ve işverenlerin konuyla ilgili düşünceleri toplanmıştır. Bu doğrultuda kamu personeli ya da özel sektör çalışanı olmanın Kazakistan'daki kültür turizmine bakışı nasıl etkilediği ve arada farklılıklar olup olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Kazakistan kültür turizminin gelişimine etken olan mevcut durumun da katılımcılarca nasıl algılandığı tespit edilmiştir. Araştırmanın evreni Kazakistan eyalet valiliklerinde, seyahat acentelerinde ve 5 yıldızlı oteller çalışanlar olarak 8195 kişi oluşturmaktadır. Toplam örneklem sayısı valilik, otel ve acentelere oransal dağıtılmıştır. Araştırma için 1076 çalışana anket uygulanmıştır. Yapılan çalışmada Kazakistan kültür turizminin mevcut durumu ve potansiyel gelişimine yönelik SWOT analizi yapılmıştır. Araştırmanın nicel uygulama sürecinde elde edilen verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikle, t testi ve ANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların Kazakistan turizminin mevcut durumuna yönelik görüşlerinde yaşa, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, gelir durumuna turizm eğitimine, bağlı oldukları kurumlara, işletmelerine, çalışma sürelerine göre farklılık oluşmuştur. Ayrıca, Kazakistan turizminin potansiyel gelişimine yönelik görüşlerde yaşa, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, gelir durumuna turizm eğitimine, işletmelerine, çalışma sürelerine göre farklılık oluşmuş, bağlı oldukları kuruma göre farklılık oluşamamıştır.
Özet (Çeviri)
Borders were removed through the effect of globalization and different cultures were recognized by the growth of the communication age. Consequently, tourism has become a quest of different alternatives. Considering the countries where the tourism sector is developed it is understood that the tourism resources are used effectively and the publicity is of an advanced nature. In order to develop tourism the Republic of Kazakhstan hosts ample natural, historical and cultural heritages that were not promoted until recently. However, the research carried out regarding this field was inadequate, hotel prices were high, and tourism sectors were not introduced. Therefore, the tourism was not developed enough and its name and its resources were not widely known within the World tourism market. The importance of this study is to evaluate the tourism value and resources of the Republic of Kazakhstan, to evaluate where the present state currently stands, to identify the expectations of the personnel of domestic institutions and organizations regarding knowledge of supply resources, and to make suggestions for improvements. The results of the study will contribute to the development of tourist attractions in the region, and to make and implement different projects. Regarding economy, the market could attract notice of local institutions and organizations which operate touristic actions at the region, the tourism experts, the foreign investors and the business people. This study is oriented towards specifying the potential of cultural tourism in Kazakhstan. In this study the opinions of the personnel of public enterprises of Kazakhstan who work within the field of tourism and the labour and management who work in the private market tourism sector were collated. Accordingly, it sets out how the points of view for cultural tourism in Kazakhstan is being affected by being a civil servant or a private sector employee, and if there are any distinctions between them. In addition to this it identifies how the present state which is a factor for the development of the cultural tourism of Kazakhstan is perceived by the participants. The content of this study consisted of 8195 people who work in the state governorships of Kazakhstan, travel agencies and 5-star hotels. The total sample numbers were distributed to the governorship, hotel and agencies proportionately. A poll was carried out of 1076 workers for this research. Regarding the study, a SWOT analysis was carried out that is oriented to the present state of culture tourism of Kazakhstan and its potential development. The Data was obtained during the quantitative implementation process of the research. Regarding this analysis the descriptive statistics, t test and ANOVA analysis were used. Considering the result of the research it is understood that there are differences formed according to the age, gender, marital status, income status, tourism education, institutions which they are affiliated to, their businesses, working hours regarding the opinions of the participants that are oriented to the present status of the tourism of Kazakhstan. Besides, regarding the opinions oriented to the potential development of the tourism of Kazakhstan there are no discrepancies formed according to the age, gender, marital status, education status, income status, tourism education, its businesses, working hours.