Yeni bir küresel problem, eski bir başa çıkma mekanizması: Antropojenik iklim değişikliği kaynaklı göç ve Türkiye
A new global problem, an old coping mechanism: Antropogenic climate change induced migration and Turkey
- Tez No: 475315
- Danışmanlar: PROF. DR. ESMA DURUGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Çevresel Göç, İklim Değişikliği Kaynaklı Göçler, İklim Mültecileri, Climate Change, Global Warming, Environmental Migration, Climate Change Migration, Climate Refugees
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Küresel iklim değişikliği insanoğlunun kendi eliyle yarattığı ve karşı karşıya kaldığı 21. yüzyılın en büyük problemlerinden biridir. İklim değişikliğinin insani boyutu bugüne kadar büyük oranda göz ardı edilmiştir ancak artık net bir biçimde bilinmektedir ki, bu sadece ekolojik değil aynı zamanda insani bir krizdir. Çevre, insan nüfusunun dünyaya dağılımını etkileyen nüfus hareketlerinin şekillenmesine her daim katkıda bulunmuştur. Birlikte yaşama kültürünün her zamankinden daha önemli olduğu günümüz dünyasında, insan hareketliliğini etkileyen unsurlardan biri de iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen çevresel felaketlerdir. Bu çalışmada iklim değişikliği ve göç ilişkisi hakkında genel bir bakış açısı sunulmakta, mevcut ampirik bulgulara dayanarak konunun ortaya çıktığı toplumsal ve siyasal bağlam da dahil olmak üzere önemli sorunlar tartışılmaktadır. Ayrıca iklim değişikliği ve göç ilişkisi bağlamında önemli kavramlara yer verilmekte ve konu uluslararası politika ve güvenlik tartışmaları ekseninde de ele alınmaktadır. Kapsamlı bir literatür araştırması ve doküman incelemesi sonucu gerçekleştirilen bu çalışmanın Türkiye'deki literatür eksikliğini gidererek bundan sonraki ampirik araştırmalara kaynaklık etmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın temel önerilerinden biri Türkiye'de hem ülke içindeki iklim değişikliği etkilerine bağlı olarak meydana gelen/gelebilecek olan göçlerin, hem de çevre bölgelerden Türkiye'ye yönelik meydana gelen/gelebilecek olan göçlerde iklim değişikliğinin rolünün tespit edilebilmesi adına acilen ampirik araştırmaların yapılması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
A NEW GLOBAL PROBLEM, AN OLD COPING MECHANISM: ANTROPOGENIC CLIMATE CHANGE INDUCED MIGRATION AND TURKEY Global climate change is one of the biggest problems of the 21st century that human beings cause and face. Human dimension of climate change has been ignored so far, but it is now clearly known that it is not only an ecological, but also a humanitarian crisis. Environment always contributed to the shaping of population movements around the world. One of the factors affecting human mobility in today's world, where establishing a culture of living together is more important than ever, is environmental disasters. This study presents a general view of climate change and migration relations, and discusses those important issues, including social and political contexts that emerged from the current empirical findings. In addition, concepts dealing with climate change and immigration relations are covered, and the issue is also addressed in the context of international policy and security debates. This study, which is based on a comprehensive literature and document review, aims to fill the gap in the literature in Turkey while serving as a source for further empirical research. One of the main recommendations of this study is that empirical research should be conducted promptly in order to determine the role of climate change in migration movements from surrounding territories with the destination Turkey and also present/possible migration movements within Turkey due to climate change effects.