Elektronik ticaret mevzuatı uygulamaları
The practice of electronic commerce legislation
- Tez No: 475412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KESER BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İletişim Bilimleri, İşletme, Law, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Opt-in, Opt-out, Hizmet Sağlayıcı, Güven Damgası, E-Commerce, Opt-in, Opt-out, Service Provider, Trust Mark
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmamızın kapsamını Elektronik Ticaret Hukuku mevzuat uygulamaları oluşturmaktadır. Bu bağlamda elektronik ticaret sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bilgi belge ve görüş alışverişinde bulunulmuştur. Küresel Elektronik Ticaret Hacminin Avrupa kıtası, Amerika Kıtası ve Uzak Doğu Kıtalarında örnek ülkeler üzerinden incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de ki Elektronik Ticaret sektörüne özgü düzenlemeler kapsamında ise, 6563 S. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve bu kanuna bağlı ikincil mevuzatlar incelenip değerlendirilmiştir. Elektronik Ticaret mevzuatının daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla dünya'da bu alana özgü düzenlemeler mukayeseli olarak irdelenmiştir. AB Elektronik Ticaret Hukuku ile ilgili Direktifler; 97/7 S. Mesafeli Sözleşmeler Direktifi, 95/46 S. Kişisel Verilerin Korunması Direktifi, 2000/31 S. E-Ticaret Direktifi ve 2002/58 S. Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması Direktifleri ve işleyişleri incelenmiştir. ABD Elektronik Ticaret Hukuku Kapsamında ise; 2003 S. Spam Yasası, FTC Yasa ve uygulamaları irdelenmiştir. Ayrıca İstenmeyen ticari iletişim, Elektronik Ticarette onay yaklaşımları (opt-in, opt-out ve soft opt-in) ve Türkiye ve Dünya üzerindeki uygulamaları gösterilmiştir. İstenmeyen ticari iletişimle karşılaşan bireyler için, uygulamadaki başvuralabilecek yollar ve dünya üzerinde bu durumla karşılaşan bireylerin başvurduğu hukuki ve teknik yollar mukayeseli olarak değerlendirilmiştir. İstenmeyen ticari iletişime maruz kalan alıcıların çıkarlarının korunması amacıyla geliştirilmiş çeşitli düzenlemelerden hangisi yada hangilerinin benimsenmesinin daha faydalı olacağı önerilmiştir. Elektronik Ticaret Mevzuatının inceleme ve değerlendirmeleri gerçekleştirilerek mevzuatla ilgili değişiklik görüş ve önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
E-Commerce law legislation practices make up our studying context. In this context, information, documents and opinions have been made with E-Commerce sector representatives, public institution and organizations. Global E-Commerce trade volume has been full filled to examine by way of sample countries in the Europe continent, American continent and far East Continents'. The law about no 6563 E-Commerce Arrangements and the secondary legislations depending on this law have been scrutinized and evaluated in the context of the arrangements which are specific to commerce in Turkey. The arrangements which are specific to this field have been examined in a comparative way in order to understand E-Commerce legislation better The Directives related to EU. Moreover, Unwanted Commerce Comminications, permission approachment in the E-Commerce ( opt-in, opt-out and soft opt-in) have been shown the approachment in the Turkey and in the world. The ways to apply for in the practices and the legislatory and technical ways which the people facing with unwanted commerce comminication apply for have been evaluated in a comparative way for the people facing with unwanted commercial comminication. It has been suggested which one or which ones in the various arrangements developed in order to protect the buyers' interests who are exposed to the unwanted commerce communication will be beneficial to adopting. Different opinion and suggestions about the legislation have been presented by boing carried out E-Commerce Legislation scritinizing and evaluation.