Avrupa Birliği'nin Türkiye'de elektronik ticarete etkisi
The influence of the European Union in the electronic commerce in Turkey
- Tez No: 588441
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Avrupa Birliği, Dijital Tek Pazar, Elektronik Ticaret Direktifi, Elektronik Ticaret Kanunu, Electronic Commerce, European Union, Digital Single Market, Electronic Commerce Directive, the Law on Electronic Commerce
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesiyle ticaret kavramı da bu gelişmeden etkilenmiş ve fiziki ticaret dijital ortama da aktarılmaya başlanmıştır. Elektronik ticaret kavramının ortaya çıkışıyla devletler, bölgesel ve uluslararası topluluklar da elektronik ticarete ilişkin yeni düzenlemeler yaparak bu gelişime ayak uydurmaya çalışmışlardır. Avrupa Birliği'nin 2000 tarihli Elektronik Ticaret Direktifi bölgesel çaptaki düzenlemelerin en önemlilerindendir. Malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımını mümkün kılarak tek pazarı gerçekleştiren Avrupa Birliği dijitalleşmenin etkisiyle dijital tek pazarı da vatandaşlarına sunma ihtiyacını duymuş ve 2015 yılında Dijital Tek Pazar Stratejisini hayata geçirmiştir. Küreselleşmenin yanı sıra aday status nedeniyle Türkiye de Avrupa Birliği'nin 2000 tarihli Elektronik Ticaret Direktifinden yararlanmış ve elektronik ticaret mevzuatını düzenlerken Avrupa Birliği uygulamalarını dikkate almıştır. Bu çalışmada, öncelikle Avrupa Birliği'nin elektronik ticarete ilişkin mevcut uygulamaları genel olarak ve Üye Devletler özelinde incelenmekte, ardından Türkiye'deki elektronik ticaret mevzuatı uygulamalarına ilişkin bilgi verilmektedir. Son olarak, Türkiye'nin ilgili mevzuatını oluştururken Avrupa Birliği'nden ne ölçüde etkilendiği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The commerce has been influenced by the rapid development of the technology and physical commerce has also gained presence in the digital world. Following the emergence of electronic commerce, the States, regional and international organizations has made new regulations concerning the electronic commerce and tried to comply with the development of electronic commerce. The Electronic Commerce Directive of 2000 of the European Union is one of the important regulations in the regional level. The European Union which enabled the free movement of persons, goods and capital and carried out the single market needed to provide digital single market to its nationals because of the development of the digitalization and enacted its Digital Single Market Strategy in 2015. Not only because of the globalization, but also due to its candidate country status, Turkey benefitted from the Electronic Commerce Directive of 2000 and considered the practices of the European Union while drawing up its legislation on electronic commerce. In this study, firstly current practices of European Union on the electronic commerce are explained generally and particularly in the Member States level; and afterwards, the information concerning the practices of electronic commerce legislation in Turkey. Lastly, it is analysed how the European Union effected Turkey in drawing up the related legislation.