Taşımalı eğitim: Öğretmen ve öğrenci görüşleri
Transported education: Teacher and student views
- Tez No: 475446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMET CEVAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Taşımalı eğitim, akademik başarı, taşıma servisi, nitel araştırma, Transported education, academic achievement, transportotion service, qualitative research
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu araştırmanın amacı, taşımalı eğitim uygulamasına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada 2016-2017 öğretim yılında taşımalı eğitim kapsamında yer alan Mardin ili taşıma kapsamındaki X okulunun öğrenci ve öğretmenleri ile görüşmeler yapılarak taşımalı eğitimle ilgili çeşitli nitel veriler sunulmuştur. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bazı sonuçlar ise şunlardır: Taşımalı eğitimde çalışan şoförlerin niteliği, yemeğin kalitesi ve hafta sonu eğitsel etkinliklere katılamama gibi sıkıntılar mevcuttur. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için şunlar yapılmalıdır: Şoförler en az lise mezunu kişiler arasından seçilerek, şoförlerin yaptığı iş ile ilgili eğitim alması sağlanmalıdır. Yemeklerde hijyene ve lezzete dikkat edilmelidir. Öğrencilerin hafta sonu etkinliklerine katılmasına yönelik bazı tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the teachers and students'views on the practice of the transported education. During the 2016-2017 academic year, interviews were held with the students and teachers of X school in the province of Mardin within the scope of the transported education and various qualitative data about this were presented. Descriptive and content analysis methods were used in the analysis of the data. According to the results obtained from the survey, there are some troubles, such as the quality of the drivers working in transported education, the quality of the food and the inability to attend the weekend educational activities. In order to remove these troubles, the following must be done: Drivers should be selected from among at least high school graduates and they must be trained in the work they do. In addition, hygiene and taste should be considered in the meals. Some measures must be taken to allow students to participate in weekend activities.