Investigating l2 motivational self system of Turkish learners of English: A correlational study
İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin ikinci dil öğreniminde öz motivasyon sistemi'nin araştırılması: Bir korelasyon çalışması
- Tez No: 475465
- Danışmanlar: DR. HATİME ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Öğreniminde Öz Motivasyon Sistemi, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Devlet veya Özel Okul Bağlamı, Cinsiyet, Amaçlanan Çaba, L2 Motivational Self System, EFL, Public vs. Private School Context, Gender, Intended Effort
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Dörnyei'nin (2005, 2009) İkinci Dil Öğreniminde Öz Motivasyon Sistemi'ni Türkiye'de Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenimi bağlamında araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın özel amacı (1) İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin İkinci Dil Öğreniminde Öz Motivasyon Sistemi'nin bileşenleri (ideal ikinci dil benliği, çevremizin bizden beklediği ikinci dil benliği ve ikinci dil öğrenme tecrübesi) arasındaki ilişkiyi, (a) bu üç bileşen ve okul türü (devlet veya özel) arasındaki ilişkiyi, (b )bu üç bileşen ve cinsiyet arasındaki ilişkiyi ve son olarak da (2) bu üç bileşen ve amaçlanan çaba arasındaki ilişkiyi incelemektir. Türkiye'de iki özel iki devlet orta öğretim okulunda, yabancı dil olarak İngilizce eğitimi alan 170 öğrenciye yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Nicel ve korelasyonel araştırmalara dayanarak, toplanan veriler SPSS 17. 0 sürümüne girilmiştir. Çalışma, Pearson Korelasyon Katsayı analizi yoluyla, sistemin üç bileşeni arasında ve bu yapılar ile amaçlanan çaba arasında bir ilişki olduğunu bulmuştur. Ayrıca, okul türü, üç bileşen arasındaki korelasyon seviyesinde çok fazla değişim göstermezken, cinsiyetin çevremizin bizden beklediği ikinci dil benliği dışındaki bileşenlerle ilişkili olduğu saptanmıştır. Mevcut çalışma, İkinci Dil Öğreniminde Öz Motivasyon Sistemi'nin teorik geçerliliği ile ilgili daha önce yapılan çalışmaları desteklemekte ve farklı bağlamlarda ve farklı çalışma guruplarıyla daha fazla çalışma yapılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate Dörnyei's (2005, 2009) L2 Motivational Self System in Turkish EFL context. Its particular goal is to examine relationships between/among (1) three components (ideal L2 self, ought-to L2 self, and L2 learning experience) of L2 Motivational Self System of Turkish learners of English, (a) these three components and type of school (public vs. private) and (b) these three components and gender, and lastly (2) these three components and intended effort. A structured questionnaire was administered to 170 EFL students in two public and two private secondary schools in Turkey. Drawing on the quantitative and correlational research, the collected data was analyzed using SPSS 17.0 version. Through Pearson Correlation Coefficient (PCC) analysis, the study found that there was a correlation among three components of the system and between these components and intended effort. Moreover, it was also depicted that while type of school did not show much difference in the correlation level among the three components, gender was correlated with the constructs of the system except ought-to L2 self. The current study supports previous studies on the theoretical validation of the L2 Motivational Self System and recommends for further research in different settings and with different sample groups.