Lisansüstü öğrencilerinin zaman yönetimi becerilerinin incelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi karşılaştırması
Investigation of time management skills of postgraduate students: Comparison of Ondokuz Mayıs University and Azerbaijan State Eceonomic University
- Tez No: 475536
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA BEKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi Becerileri, Zaman Planlaması, Zaman, Time Management Skills, Time Planning, Time Traps, Graduate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (ADİÜ) lisansüstü öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri kişisel demografik bilgilere göre incelenmiştir. Yapılan bu araştırmaya OMÜ'den 250 ve ADİÜ'den 200 lisansüstü öğrenci katılmıştır. Araştırmanın temel amacı bu eğitim kurumlarında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinin cinsiyet, medeni durum, konaklama yeri, not ortalaması, üniversite faktörlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Araştırma benzer kültüre sahip ülke öğrencilerine hitap ettiğinden bu kapsamda ortaya çıkacak farklılıklar veya benzerlikler zaman yönetimi kavramını bu yönden yorumlamaya yardımcı olmaktadır. Literatürde benzer kültürleri inceleyen ve karşılaştırma yapan çalışma bulunmadığından mevcut çalışma bu konuda önem arz etmektedir. Araştırmanın anket soruları sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve istatistiksel analiz programı ile analiz edilmiştir. Soruların yeniden yapılandırılması için yapılan faktör analizinde ortaya çıkan zaman planlaması ve zaman tuzakları boyutlarında lisansüstü öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinde cinsiyete, medeni duruma, konaklama yerine, not ortalamasına göre farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, time management skills of Ondokuz Mayıs University (OMU) and Azerbaijan State Economics University (ASEU) postgraduate students were examined according to personal demographic information. 250 students from OMU and 200 students from ASEU have participated in this research. The main purpose of the study is to determine whether the time management skills of postgraduate students studying in these educational institutions differ according to gender, marital status, accommodation, grade average, university factors. There are no studies about comparing similar cultures in the literature, that's why this research is important in this regard. As a result of the questionnaire survey, the data obtained were transferred to computer environment and analyzed by statistical analysis program. In the factor analysis of the questionnaire restructuring, the time management and time traps of the graduate students were found to be different according to grade, marital status, accommodation and grade average.