Tezer Özlü'nün Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Franz Kafka'nın Dönüşüm romanlarında yabancılaşma
Alienation in Tezer Özlü's Childhood Cold Nights novel and Franz Kafka's Metamorphosis novel
- Tez No: 475600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR ŞAKİR KONYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tezer Özlü, Franz Kafka, Yabancılaşma, Tezer Özlü, Franz Kafka, Alienation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bir sabah uyandığında devasa bir böceğe dönüşmüş olan Gregor Samsa'nın başından geçenlerin anlatıldığı Dönüşüm romanı adeta yabancılaşmış bir bireyin toplumdaki simgesi haline gelmiştir. Öyle ki yabancı birey toplumun böceğidir, denmektedir. Bizim bu tezde bu romanı ele alırkenki amamacımız böcek olmanın –yabancılaşmanın- gerek dinsel gerek mitolojik anlamlarını araştırmak, gerekse başka eserlerde nasıl ele alındığını arkeolojik bir çalışma gibi ortaya koymaya çalışmaktır. Tezimizde ele aldığımız bir diğer örnek ise Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Tezer Özlü'nün Çocukluğun Soğuk Geceleri adlı romanıdır. Romanda bireyin yabancılaşması çocukluktan başlayarak gençlik yıllarına dek süren uzun bir serüvenle anlatılmaktadır. Bu eseri ele alırken bireyin yabancılaşmasında etkin rollere sahip olan aile yaşamı, okul yaşamı ve toplumsal durumları göz ardı etmeden eserin başka anlatılarla ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. Bu çalışmamızda biz yabancılaşma temasının edebiyatta özellikle kurmaca alanında nasıl kendine yer bulduğundan yola çıktık. Bir sonraki adımda ise iki farklı dilde yazılmış bu iki eserin yabancılaşma temasıyla bağlarını ortaya koymaya çalıştık. Sonuç olarak yabancılaşmanın iki eserde de etkin bir biçimde kendine yer bulduğunu ortaya çıkardık.
Özet (Çeviri)
The novel that is told, Gregor Samsa who had awoke one morning transformed into a gigantic insect almost became a symbol of alienated individiual in the society. It's said that alienated individual is the insect of the society. In this thesis, we are dealing with this novel as an archeological study of how to be an insect, that is, how alienation is treated in religious, mythological and other works. Another sample that we have studied in our thesis is the novel titled Childhood Cold Nights one of Tezer Özlü's Works which is one of the important names of Turkish literature. In the novel, the alienation of individual is told in a long adventure starting from childhood until youth years. In dealing with this work we tried to reveal the relationship of the work to another Works without ignoring the family life, school life and social situations that have an effective role in alienation of the individual. In this work, we came out of the way that theme of alienation found itself in literature, especially in the field of fiction. In the next step, we tried to reveal the ties of these two Works written in two different languages with the theme of alienation effectively occupies both works.