The role of tourism on the economic growth of Turkey (1963-2015)
Türkiye'nin ekonomik büyümesinde turizmin rolü (1963-2015)
- Tez No: 475721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KIRKULAK ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm Endüstrisi, Gelen Turist Sayısı, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Tourism Industry, Number of Tourist Arrivals, Economic Growth, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Turizm, dünyanın en hızlı gelişen endüstrilerinden ve dünya ekonomisinin en büyük endüstrilerinden biri olarak sayılmaktadır. Bu tezin amacı, gelen turist sayısının Türkiye'nin ekonomik büyümesindeki etkisini incelemektir. Bu tez çalışmasında, Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP) birim kök testleri, Johansen eş-bütünsellik ve Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Veriler, 1963 - 2015 dönemindeki Gelen Turist Sayısı (NT), Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ve GSYİH Büyüme Hızı (GSYİHBR) değişkenlerini kapsamaktadır. Son yıllarda, Türk turizm sektörü ekonomik kalkınma için en önemli endüstri haline gelmiştir. Özellikle ihracatla birlikte gelen turist sayısından kaynaklanan turizm gelirleri ile Türkiye'nin cari işlemler açığının iyileştirebileceği düşünülmektedir. Ayrıca, bu tezin bulgularının turizmin Türkiye'nin ekonomik büyümesi üzerindeki rolünün daha iyi anlaşılmasına önemli katkı sunması beklenmektedir. Johansen'in eşbütünsellik test sonuçları de tüm değişkenler arasında eş bütünselliğin olduğunu %5 ve %1 istatistiksel anlamlılık seviyelerinde göstermektedir. Gelen turist sayısı, GSYİH ve GSYİH büyüme oranı arasındaki eşbütünsellik bu değişkenler arasında uzun-süreli bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, değişkenler arasındaki eşbütünsellik turist sayısının ekonomi üzerinde olumlu etkisi olduğu başlangıç hipotezini de desteklemektedir. Granger nedensellik testinden elde edilen bulgular, turist sayısından Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya ve Gayrisafi Yurtiçi Hasılabüyüme oranına tek yönlü nedensellik olduğunu göstermektedir. Ancak bunun tersi yoktur. Dolayısıyla sonuçlar, Türk ekonomisi için büyüme öncülüğünde turizm hipotezinden ziyade turizm öncülüğünde büyüme tezini desteklemektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın bulguları Türk devletinin daha yüksek ekonomik büyümeyi başarmak, turizm gelirlerini arttırmak ve dünya genelinde çok sayıda turist çekmek için turizm sektörüne yatırımı teşvik edici politikaları geliştirmeye odaklanması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, bu tezin bulguları daha yüksek ekonomik büyümeyi başarmak ve turizm gelirlerini arttırmak için nasıl modeller geliştirilmesi üzerine yoğunlaşmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Tourism is one of the world's fastest growing industries and it is considered as one of the largest industries in the world economy. The objective of this thesis is to examine the impact of number of tourists on the economic growth of Turkey. In this thesis, the Augmented Dickey-Fuller, (ADF), Phillips-Perron (PP) unit root tests, Johansen cointegration and Granger causality tests were used. The data covers the period from 1963 to 2015 for the number of tourist arrivals (NT), Gross Domestic Product (GDP) and GDP growth rate (GDPGR) variables. In recent decades, the Turkish tourism sector has become the most critical industry for economic development. Mainly, tourism revenues that generates money from the number of tourist arrivals together with export income would enable Turkey to recover the current account deficits. Meanwhile, it is expected that the findings of this thesis will have an important contribution for better understanding the role of tourism on the economic growth of Turkey. The results of Johansen's cointegration reveals that the all of the variables were cointegrated at both 5% and 1% significance levels. Thus, the existence of cointegration among the variables of number of tourist arrivals, Gross Domestic Product and GDP growth rate indicates that there is a long-run relationship among these variables in our model for this study. In addition, the integration among the variables supports the initial hypothesis that number of tourists has a positive effect on the economic growth. The findings of Granger causality test indicate the existence of unidirectional causality from the number of tourist arrivals to GDP and GDP growth rate but not vice versa. Hence, the results are in support of tourism-led growth hypothesis for the Turkish economy rather than the growth-led tourism hypothesis. Therefore, the findings of this study suggest that Turkish government should focus on developing policies to encourage investment for the tourism sector in order to attract high number of tourists from across the globe to augment tourism revenues to achieve high economic growth. Furthermore, the findings of this thesis could be used to focus on how to develop models to increase tourism income in order to achieve high economic growth.